До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани

...
До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани
Коментари Харесай

Министър Сандов: Засега няма екологични замърсявания заради войната в Украйна

До момента не са открити замърсявания на околната среда, провокирани от войната в Украйна, сподели през днешния ден във Варна министърът околната среда и водите Борислав Сандов.

Той посочи, че екологичните опасности, които произтичат от спора, са главно в две направления. Едната заплаха е от нуклеарния комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „ Запорожие “, към който се организират военни дейности, изясни министърът. Другата заплаха е за замърсяване на морската среда от повреди и бедствия, произлизащи от индустриални комплекси и зони, като евентуален риск за морската акватория е и река Днепър.

Имаме станции, които наблюдават непрестанно равнището на радиационния декор и до момента не са регистрирани нараснали стойности, добави Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския продан сред страните от НАТО и Черноморския район. Министърът посочи, че наблюденията ще продължат, като се правят и постоянни инспекции на инсталациите, с цел да е несъмнено, че са в положително техническо положение.

В морските води също до момента не е открито замърсяване, сподели още Сандов. Той посочи, че мониторингът ще бъде повишен, като се прави и сателитно наблюдаване.

Във Варна през днешния ден министърът на околната среда се срещна с представители на всички институции, които имат отношение към опазването на морето. След полемиката той уточни, че регионалните шефове на Варна, Бургас и Добрич ще имат уговорката проектите за реакции при бедствия и повреди да бъдат обновени.

Институциите ще реализират постоянен мониторинг за качеството на морската вода, като при потребност ще оказват помощ и плавателните съдове на Гранична полиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР