До момента действащият екип няма да класира офертите, а ще

...
До момента действащият екип няма да класира офертите, а ще
Коментари Харесай

Борисов сформира свой екип за избор на изтребители

До момента настоящият екип няма да класира офертите, а ще има 14 дни, с цел да сформира " протокол ", в който просто ще подреди претендентите по азбучен ред.

© Petr Josek Още по тематиката
Пепелянки против грифони

Щатската Lockheed Martin непосредствено влезе в борбата за превъоръжаване на бойната ни авиация с новопроизведени F-16 Viper
20 сеп 2018
Армия в бъдеще време

Модернизацията на въоръжените сили сякаш потегля отново, само че с изменени цели
13 апр 2018
Каракачанов се зарече да не бави повече плана за нов изтребител

Крайният период за одобрение на новите критерии за избор обаче се измести с още един месец
22 мар 2018
Покупката на нови изтребители ще бъде отчасти рестартирана

България още веднъж ще желае от Швеция, Италия, Португалия и Съединени американски щати обвързващи предложения за доставка на бойни самолети
20 сеп 2017 Нова работна група с неразбираем състав, назначена от премиера Бойко Борисов, ще вземе окончателното решение за превъоръжаване на българските Военно-въздушни сили (ВВС) с нов вид изтребители на стойност до 1.8 милиарда лева Това излиза наяве от писмения отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата от Българска социалистическа партия Николай Цонков, оповестен на уеб страницата на пърламента в последния работен ден (петък, 28 септември) преди публично отваряне на подаването на обвързващи предложения в конкуренцията за нови бойни самолети.

В отговора Каракачанов се базира на отчета на Временна комисия за изследване осъществяването на процедурата за избор на нов вид военен аероплан, където се препоръчвало усилване на политическия надзор. " Назначена с моя заповед Политико-военна направляваща група в състав двама заместник-министри и началника на защитата наблюдава процеса на реализация на плана ", написа в отговора на вицепремиера.

Въпросната " политико-военна група " към министър-председателя ще може да вземе крайното решение по неразбираемо какви критерии. Тя няма да е задължена да се съобрази със заключенията на досега настоящата " взаимна работна група ", която ще преценя подадените оферти въз основата на справедливи критерии като цена, брой на самолетите, бойни благоприятни условия, дълготрайност на виталния цикъл и така нататък

До момента настоящият екип няма да класира офертите, а ще има 14 дни, с цел да сформира " протокол ", в който просто ще подреди претендентите по азбучен ред. Накрая политико-военната група на Борисов ще подава свое предложение за междуправителствено съглашение за покупка на самолетите в Министерски съвет, който пък ще го внесе за ратификация в Народното събрание.

Крайният период за внасяне на обвързващите предложения за нов вид бойни самолети изтече през днешния ден в 12 ч. Според министерство на защитата са подадени четири оферти от страна на три страни, които ще бъдат публично оповестени в 15 ч. Очаква се главните съперници да са нови F-16V (Block 70/72), създадени от американската корпорация Lockheed Martin, и шведски Gripen C/D, създадени от компанията Saab.

(Очаквайте подробности)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР