До месец се очаква законът за въвеждане на еврото да

...
До месец се очаква законът за въвеждане на еврото да
Коментари Харесай

До месец става готов законът за приемане на еврото у нас

До месец се чака законът за въвеждане на еврото да бъде подготвен и препоръчан на публично разискване. Целта е да сменим валутата от 1 април 2025 година
Прочетете още
Това ще бъде следващата законодателна крачка към еврозоната, само че би трябвало да се създадат още. Затова ръководителят на Народното събрание Росен Желязков подсигурява, че Народното събрание ще прегледа нужните закони в точния момент. Основното е, че ще има интервал, в който да може да се заплаща в двете валути. Това към този момент се случи в Хърватия, които последно смениха куната с евро.

Месец преди да стартира същинската полемика по законовия механизъм за приемането на еврото, изпълнителната власт се сплоти, че е нужна незабавна акция за пояснение какви ще са изгодите от промяната на лв..

„ Нека се опитаме да превърнем негатива от забавянето с една година на влизането на страната в еврозоната в позитив. Да използваме това време точно за такива полемики, които ще обяснят на българските жители какви ще са защитните механизми, какъв ще е процесът, по какъв начин ще протече ”, сподели вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

„ Всяка антитеза, която е по-шумна, би трябвало да бъде умерено и аргументирано оборвана ”, уточни ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, съобщи Нова тв. 

България продължава и тясното съдействие с Хърватия, с цел да избегне проблемите при промяната на валутата.

„ Въвеждането на еврото за жителите ще бъде един доста по-пасивен развой. Банковите им сметки, спестяванията, заемите, отговорностите - ще бъдат автоматизирано превалутирани. Цените, които виждат, ще бъдат авансово изписани в двете валути ”, разясни зам.-министърът на финансите Методи Методиев.

Един от главните проблеми за приемането в еврозоната е високата инфлация. Опасенията на хората са, че цените ще се усилят още повече при промяна на лв.. Затова в този момент е времето страната да покаже, че умее да работи в обстановка на инфлация, изясняват синдикатите.

„ От извънредно значение е в този момент ние да успеем да овладеем ценовите нива на справедливите им равнища, а не на спекулативните им. Особено на стоките от първа нужда, изключително на питателните артикули. Ако това не успеем да създадем, ще бъде извънредно мъчно да продължим осведомителната акция ”, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Идеята е и у нас да има гратисен интервал, в който да се заплаща и в евро, и в лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР