До лятото трябва да е готов проект на промени в

...
До лятото трябва да е готов проект на промени в
Коментари Харесай

Промени в Закона за устройство на територията ще облекчат административната тежест

До лятото би трябвало да е подготвен план на промени в Закона за устройство на територията и на наредбите за неговото използване най-много в посока електронизация и облекчение на административната тежест.

С тези думи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов даде старт на работата на междуведомствена работна група, която ще създаде оферти за законодателни промени в региона на устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството.

Работната група е основана със заповед на вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и в нея вземат участие специалисти от Министерство на регионалното развитие, ДНСК, Агенцията по геодезия, картография и кадастър и представители на браншовите организации, участващи в капиталовия развой. Председател на групата е заместник-министър Аспарухов, а заместник-председател е началникът на ДНСК инж. Лиляна Петрова.

„ Ще използваме експертизата на всяка организация редом и би трябвало да реализираме нов режим на разговор, какъвто се ползва в други европейски институции “, сподели заместник-министърът. Той беше безапелационен, че задачите на работата на групата са измерими и ясно дефинирани във времето. Ще се работи за нормативни промени, свързани с ясното разграничение на отговорностите на участниците в капиталовия развой и неговото ускорение, материални отговорности, покрити със застраховки, усъвършенстването на контрола при разрешаване на строителството и при осъществяването и въвеждането в употреба на градежите, цифровизация и електронизация на административните услуги.

Сред първите нормативни промени, с които се заемат членовете на работната група, с изключение на измененията в Закон за устройство на територията, са промени в Наредба № 7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони и в Наредба № 4 за обсега и наличието на капиталовите планове. В кратковременен проект следва разискване и на оферти за промени и в Наредба № 1 за номенклатурата на типовете строежи; Наредба № 2 за въвеждане в употреба на градежите в Република България и минимални гаранционни периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, уреди и строителни обекти; Наредба № 3 за сформиране на актове и протоколи по време на строителството; Проект на Наредба по член 10а, алинея 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за установяване на изискванията и реда за установяване на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона „А“ и в зона „Б“ отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

„ Основна задача, с изключение на измененията в Закон за устройство на територията, е и правенето на Общите устройствени проекти на общините “, акцентира проектант Аспарухов. Той заяви, че във допустимо най-кратки периоди работната група ще разиска и оферти за промени в Наредба № 8 за размера и наличието на устройствените проекти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР