До крайния срок за внасяне на кандидатурите за нов председател

...
До крайния срок за внасяне на кандидатурите за нов председател
Коментари Харесай

Фаворит на Атака е единственият кандидат за председател на КФН

До крайния период за внасяне на кандидатурите за нов ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) в деловодството на Народното събрание е импортирана единствено една - на сегашния заместник-председател на регулатора и управляващ ръководство „ Надзор на капиталовата активност " Бойко Атанасов. Кандидатурата му е издигната от водача на „ Атака " и група народни представители, негови съпартийци.

На 21 февруари, в деня, в който Народното събрание приключи пълномощията на Карина Караиванова като ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН), Народното събрание одобри правила за избор на нов ръководител на регулатора.

Според тях, оферти ще се вършат от народни представители или парламентарни групи в седемдневен период от датата, когато са признати навите правила. Допуснатите претенденти ще бъдат изслушани в Комисията по бюджет и финанси, а изборът ще бъде изработен в пленарно съвещание на Народното събрание.

Кандидатурите би трябвало да бъдат съпроводени с писмени претекстове, които аргументират положителната професионална известност на претендента. Освен това би трябвало да има документално единодушие на претендента да бъде препоръчан за длъжността. Новият ръководител на КФН би трябвало да има приключена магистратура.

Тя може да бъде в региона на стопанската система, финансите, правото, математиката, информатиката или друга компетентност която е подобаваща с оглед надзора и регулирането на небанковия финансов бранш. Също би трябвало да има трудов или длъжностен стаж по специалността не по-малко от 5 години за последните 10 години.

Бойко Атанасов дава отговор на всички условия за поста. Преди да бъде одобрен на поста заместник-председател на регулатора и управляващ ръководство „ Надзор на капиталовата активност " на 11 октомври 2017 година, от май 2017 до октомври 2017 бил е заместник-министър на финансите във второто държавно управление на Бойко Борисов с сектор оперативно управление и съгласуваност на активността на дирекция " Данъчна политика " във финансовото ведомство, наблюдаване и съгласуваност на активността на Национална агенция за приходите, организация " Митници ", Агенцията за държавна финансова ревизия и Държавната комисия по хазарта.

Преди това е бил изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите, а в систмета на приходната администрация работи от 2006 година, а на разнообразни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите е от 1996 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР