До края на юни 2020-а година е е имало над

...
До края на юни 2020-а година е е имало над
Коментари Харесай

Деница Пенчева: Най-често депортирани от Великобритания са граждани на Полша, Румъния и Литва

" До края на юни 2020-а година е е имало над 5200 насилствени отстранявания, от които 2600 в границите на Европейски Съюз. Най-често са депортирани жители на Полша, Румъния и Литва ". Това сподели пред БНР Деница Пенчева, учител по политология и интернационалните миграционни политики в Лондонския академични лицей. 

Българите постоянно бяха споменавани във Англия тази седмица. Кризата за служащи, изключително водачи, породи паники, че могат да се опразнят рафтовете по супермаркетите, в случай че източноевропейците не се върнат на Острова. В същото време имаше доста страсти към кандидатстването за статут на уседналост в Обединеното кралство на европейските жители, чийто краен период изтече на 30 юни с всички тревожни последствия за тези, които не съумяха да го спазят. 

Пенчева разяснява, че недостиг на работна ръка е почнал да се демонстрира още след референдума за овакантяване на Европейски Съюз през 2016 година:

" До предходната година отливът на европейски служащи, които по разнообразни аргументи взеха решение да изоставен Англия, беше осезателен. Покрай пандемията от Covid-19 дефицитът продължи да нараства, той е най-остър в секторите, които разчитат главно на емигрантски труд, т.е. в нископлатеният бранш на работния пазар. Това са хотелиерство и ресторантьорство, както и сезонният аграрни труд. Тези браншове няма да могат да се съобразят с новата точкова емиграционна система след Брекзит, която слага релативно строги условия за най-малък годишен приход, за професионални и просветителни квалификации, за притежаване на британски език ".

По думите ѝ мащабът на икономическите последствия от Covid-19 занапред ще се осъзнават, тъй като пандемията доста е нараснала равнищата на безработица във Англия , изключително измежду хората на възраст под 30 години и ниско квалифицираните.

Имаше апели за удължение на периода за кандидатстване за статут на уседналост, като главните три аргументи бяха опасенията, че към момента мнозина от по-уязвими обществени групи, отговарящи на изискванията, в действителност, не знаят за имиграционните промени, недоволства, че въпреки и мощно опростената система за подаване на молбите онлайн постоянно дава неточност и затруднява и забавя процеса и претоварването на системата с към 400 000 към момента необработени молби, само че до отсрочване не се стигна. Хоум офис единствено удължи с 9 часа периода след приключването му в среднощ на 30 юни против 1 юли, тъй като в последния ден бяха подадени повече от 50 000 молби. 

" Единствената отстъпка за момента е оповестеният 28-дневен гратисен интервал. Това не е удължение на схемата. Гратисният интервал се отнася за случаи, когато европейски жители без статут влязат в контакт с английските управляващи, под каквато и да е форма и при каквито да е условия, примерно, в случай че аплайват за обществени помощи. В такива случаи те ще имат 28 дни, в които да подадат молба за установен статут ", изясни Пенчева. 

Интервюто на Веселин Паунов с Деница Пенчева в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.

 Снимка: Архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР