До края на следващата седмица браншови организации от строителния сектор

...
До края на следващата седмица браншови организации от строителния сектор
Коментари Харесай

Браншовите организации ще предложат мерки за решаване на казуса с възложеното незаконно строителство

До края на идната седмица браншови организации от строителния бранш би трябвало да дадат своите оферти за решение на проблема с предоставеното от страната и общините нелегално строителство на обекти . Това стана ясно на извършена през днешния ден среща по самодейност на служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков , оповестиха от ведомството.

В нея участваха представители на Камара на строителите в България, на Българска браншова камара „ Пътища “, на Камара на архитектите в България, на Камара на инженерите в капиталовото планиране, на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти и на Националната асоциация на строителните бизнесмени.

 Среща в Министерство на регионалното развитие
Среща в Министерство на регионалното развитие. Снимка: Министерство на регионалното развитие

„ Има инфраструктурни обекти в страната, които са противозаконни. Не желая да политизирам. Този спор не можем да го затворим, тъй като обектите стават от ден на ден “ , сподели министър Шишков пред участващите в срещата.

И предложи да бъде въведен правилото за толерантност , като бъде регламентирана обща процедура по легализиране на обектите и въвеждането им в употреба.

„ Част от този проблем е, че имаме извънредно тежка и тромава система като законодателство, която ни основава проблеми. В голямата си част е поради невъзможността на страната да си извади в точния момент строителни бумаги и да приключи избрани градежи “ , сподели арх. Шишков.

Той бе безапелационен, че ще бъдат направени актове за констатиране на противозаконното строителство , само че към този момент построеното няма да бъде отстранено .

Министърът изрази очакване да бъде открито общо решение и механизъм за регламентиране на това строителство, което ще облекчи пътния отрасъл и ще даде опция за разплащане на средствата към него за обекти, които съставляват нелегално строителство.

Представителите на браншовите организации поддържаха предлагането на министъра за решение на казуса , поради че обектите се употребяват от всички, и се ангажираха да показват в период предложенията си за решение на проблема. Те разясниха също, че е належащо облекчение на законодателството , регламентиращо строителния развой. И показаха, че тежките административни правила са една от аргументите за зародилия проблем.

Министър Шишков съобщи, че административната тежест върху възложителите е огромна и добави, че е подготвен да разяснява всички разновидности и оферти, като те бъдат прегледани настрана, с цел да може казусът с противозаконните инфраструктурни обекти да бъде решен предпочитано, оповестиха още от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР