До края на месецa или най-късно в началото на следващия

...
До края на месецa или най-късно в началото на следващия
Коментари Харесай

МЗ обеща на хората с увреждания промени, протестът им атакува зам.-министъра

До края на месецa или най-късно при започване на идващия Министерството на здравеопазването ще е готово с измененията в Наредбата за здравната експертиза. Това съобщи служебният зам.-министър на опазването на здравето доктор Тома Томов на брифинг пред министерството.

По време на изказването му той бе нападнат от протестиращи хора.

Жена попита по кое време ще има медикаменти и промени в наредбата. Друга пациентка изясни на зам.-министъра, че е с лупус и че пътува, с цел да си купува медикаментите от Турция.

Настоящият екип на Министерство на здравеопазването прави оптималното за обезпечаване, организира и срещи, отговори на протестиращите Томов.

Той посочи, че са събрани и разисквани с специалисти предложенията по тематиката на организациите на хората с увреждания. Трябва чисто софтуерно време да се обобщят всички мнения.

Хората с увреждания от сутринта стачкуват пред Министерския съвет с гледище в дневния ред на държавното съвещание още тази седмица да бъде импортирана Наредбата за здравната експертиза.

Искането им е да се подсигуряват по-кратки периоди за издаване на решение на ТЕЛК, а съпътстващите болести също да се вземат поради към главното.
 Снимка 601847
Източник:

Процедурите по приемане на промени в здравната експертиза изискват да бъде разисквано всяко постъпило предложение в границите на публичните съвещания, които завършиха на 11 декември 2022 година На 22 декември предходната година се състоя съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие по плана на нормативния акт, в границите на което също бяха изразени разнообразни мнения по текстовете на Наредбата.

Предложените промени от Министерство на здравеопазването за Промените в Наредбата за здравната експертиза са разисквани на Националния съвет за хората с увреждания, както и на Националния съвет за тристранно съдействие, където измененията са прегледани, дискутирани и признати в тяхната целокупност.
 Омбудсманът желае законодателни промени за 600 000 хора с увреждания
Омбудсманът желае законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Цели да се решат най-сериозните им проблеми с ТЕЛК

В интервала на публичните съвещания са постъпили оферти и бележки, преобладаващата част от които касаят болесттите в Приложение № 1 към Наредбата. По тази причина е належащо да бъдат изискани мненията от профилираните експертни сформира към НЕЛК , както и от Експертните препоръки по съответните медицински специалности. Този развой сега е в ход и упованията на Министерството на здравеопазването са всички нужни мнения да бъдат получени в границите на сегашния месец.

Министерство на здравеопазването прави уточнението, че по отношение на импортиран законопроект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, с който се вършат идентични промени и в Закона за здравето, с писмо от 21.12.2022 година до Народното събрание министерството е изразило поддръжка за осъществяване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да употребяват поддръжка /права, и след приключване на периода на експертното им решение, ако са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно избрания период, само че не са били преосвидетелствани своевремено от органите на здравната експертиза.
 Права за хората с увреждания, чакащи преосвидетелстване, желаят пациентските организации
Права за хората с увреждания, чакащи преосвидетелстване, желаят пациентските организации

Настояват за незабавно задвижване на законови промени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР