До края на деня правителството ще реши дали да обяви

...
До края на деня правителството ще реши дали да обяви
Коментари Харесай

България може да изгони Митрофанова още днес

До края на деня държавното управление ще реши дали да разгласи съветския дипломат Елеонора Митрофанова за личност нон грата, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг след съвещание на Министерския съвет.

Такова предложение направиха по-рано денем от " Демократична България ", като насочиха упреци към държанието на Митрофанова. За оповестяването ѝ за личност нон грата се разгласи даже и някогашният боен министър от Българска социалистическа партия Ангел Найденов. Също и Николай Радулов от ИТН сподели, че отпращането ѝ за Москва е неизбежно, съобщи ОффНюз.

Василев съобщи и че държавното управление през днешния ден е приело обновената версия на Плана за възобновяване и резистентност.

" Очакваме при визитата на госпожа Урсула фон дер Лайен в България на следващия ден, Европейска комисия да утвърди българския проект. С 37 работни дни забавяне имаме проект за възобновяване и резистентност ", сподели вицепремиерът и финансов министър.

Планът е на обща стойност над 13 млрд лева Националното съфинансиране е над 2 милиарда лева
  " Имахме три варианти - да не осъществим поетите задължения и тези 13 милиарда да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората алтернатива, която беше заложена в предходната версия на проекта, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България подвластна от вносни източници на гориво, чиято цена не направляваме. Третата алтернатива, която успяхме да договорим с Европейска комисия, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички ограничения за понижаване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от акумулатори, като стартираме изследване за геотермална сила, като разгърнем голяма стратегия за саниране и като подпомогнем над 10 000 плана за създаване на фотоволтаични паркове за лично ползване в страната ", обясни финансовият министър.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР