До края на 2023 г. ще заработят нови IT системи

...
До края на 2023 г. ще заработят нови IT системи
Коментари Харесай

Нови IT системи напълно ще дигитализират митническото оформяне за износ и транзит

До края на 2023 година ще проработят нови IT системи за експорт и пренос , които изцяло ще цифровизират процесите на митническите режими. Това значи, че към този момент няма да има документи на хартия при експорт и пренос на артикули – съобщи Кольо Колев, шеф на дирекция „ Информационни системи и аналитична активност “ в Агенция „ Митници “ и началник на план „ Надграждане на главните системи на Агенция „ Митници “ за даване на данни и услуги – БИМИС (фаза 3) “ по време на конференция за показване на плана.

Проектът „ Надграждане на главните системи на Агенция „ Митници “ за даване на данни и услуги – БИМИС (фаза 3) “ се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд . Стойността на плана е  9 089 235,00 лв. в това число финансиране от Европейски Съюз – 7 725 849,75 лева и национално финансиране – 1 363 385,25 лева
 
 Снимка: Георги Димитров

До 31.12.2023 година ще бъдат изпълнени три действия, които са в сходство с проекта на Европейската комисия за развиване на митническите осведомителни системи, разказан в редица стратегически документи. 

Чрез осъществяването на дейностите ще се внедрят синхронизирано с другите страни членки на Европейски Съюз няколко нови и усъвършенствани системи , заложени в Митническия кодекс на Съюза - Система за надзор на вноса 2 - фаза 2 и Уведомление за идване, новата Митническа автоматизирана система за изнасяне, надграждане на Митническата осведомителна система за пренос, а също по този начин, в сходство с тези промени, ще се приспособява вътрешният модул Анализ на риска.

Въвеждането на новите системи ще докара до улеснението на търговията като процедурите на книжен притежател ще се заменят с процедури в електронна форма. Това ще разреши да се ускорят процесите, да се увеличи свързаността сред разнообразни системи и модули, което ще усъвършенства услугата за икономическите оператори, ще докара до опция за по-добър контрол на митническите процедури и респективно по-добра отбрана на финансовите и икономическите ползи на Съюза. Ще се реализира и възстановяване на процесите на работа в митническата администрация, което косвено също подкрепя легалния бизнес и жителите посредством по-бързи услуги, инспекции и повишение на равнището на сигурност и сигурност.
 
 Снимка: Георги Димитров

Основното предизвикателство пред страните членки е електронното другарство в митническата област в Европейски Съюз (митници - бизнес/митници-митници) да стане всекидневно и регулярно, а хартиеното другарство да бъде изключение. За задачата би трябвало да се обезпечи взаимоотношение сред националните и общите съставни елементи на осведомителните системи, както и създаване на съвместими осведомителни системи посредством общи стандарти, изясни Колев, като уточни, че българската митническа администрация продължава да развива своите системи посредством поетапно въвеждане на институционална архитектура на Агенция „ Митници “ с потребление на облачни технологии. Така се реализира висока надеждност, продуктивност и потенциал на осведомителните системи.

Проектът „ Надграждане на главните системи на Агенция „ Митници “ за даване на данни и услуги – БИМИС (фаза 3) “ е продължение на предходните две етапи на надграждане на БИМИС, също финансирани с европейски средства. Засега проектът за развиване и имплементиране на интегрираните европейски IT-системи обгръща небосвод до 2025 година, а Българската митническа администрация e създала тактика и пътна карта за развиване на системите за същия интервал и интензивно работи по тяхното осъществяване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР