До края на 2020 г. в България може да бъде

...
До края на 2020 г. в България може да бъде
Коментари Харесай

До края на 2020 г. в България може да бъде извършена първата белодробна трансплантация

До края на 2020 година в България може да бъде осъществена първата белодробна трансплантация, сподели в Народното събрание министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той показа план за Национална стратегия за поощряване на донорството до 2023 година

Четирима български лекари към този момент отпътуваха за образование в клиничното поделение " Гръдна хирургия " към Медицинския университет във Виена. Сред тях има кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Лекарите са от ВМА и УМБАЛ " Св. Екатерина ".Това е първото образование, контрактувано с подписаното в края на януари 2019 година съглашение сред двете страни за подготовка и образование на медицински фрагменти по линия на Евротрансплант.

Към момента в България не се правят белодробни трансплантации, като главният проблем е, че липсват експерти.

Договорено е също по този начин екип трансплантолози от клиниката във Виена да оказват помощ при провеждането на първите трансплантации на бял дроб в България.

Общо 7 лечебни заведения у нас са лицензирани за осъществяване на трансплантации. Шест от тях са в София и една във Варна. Ананиев сподели, че до момента у нас са направени 485 тpансплантации на бъбрек, 149 на черен дроб и 58 на сърце.

Министърът разяснява, че има сериозен проблем с донорите в мозъчна гибел, които през през 2018 година са били 16. За да се насърчи донорството, здравното министерство е отпечатало специфични карти за единодушие, които искащите да дарят органи, могат преживе да попълнят и да носят със себе. " Тези карти нямат юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение до момента в който човек е жив, дали желае да бъде донор или не, когато той изпадне в обстановка на мозъчна гибел, неговите родственици и близки да вземат стимулирано решение ", сподели Ананиев.
Общо 33 лечебни заведения у нас са лицензирани да откриват и поддържат донори в мозъчна гибел.

От Вътрешна македонска революционна организация обмислят да предложат законови промени с цел да може информацията за това дали човек желае да бъде донор приживе да бъде записвана в системата за персонални документи. Така при донорска обстановката няма да се изисква единодушието на роднините, които в такава обстановка са в положение на потрес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР