До края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да

...
До края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да
Коментари Харесай

Правната комисия одобри връщането на надвзетите партийни субсидии

До края на 2020 година партиите и обединенията би трябвало да върнат непринудено надвзетите суми от държавната си дотация, в противоположен случай стартира да тече рента.
Това взеха решение депутатите от Правната комисия в Народното събрание, гласувайки на второ четене измененията в Закона за политическите партии, оповестява БГНЕС.

Агенцията напомня, че след инспекцията на Върховна административна прокуратура стана ясно, че на петте политически партии и обединения /ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ/ погрешно са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас, в нарушаване на наредбите на член 25, член 26 и член 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. По същия незаконосъобразен метод е образувана и разпределена дотацията за политическите партии по член 26 от ЗПП, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Законопроектът е импортиран от Министерски съвет, а с него цели въвеждането на прецизна уредба за образуването, изчислението и изплащането на държавната дотация за политическите партии и обединения.

„ За тези, които получават дотация, а не върнат непринудено, от втория им транш за 2019 година ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по наредбите на този законопроект. От всички последващи траншове по 50% “, изясни заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Тя акцентира, че общата сума, която партиите би трябвало да върнат в държавния бюджет е 14,6 млн. лева Предстои депутатите до одобрят окончателните текстове в пленарна зала.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР