До брекзит остава един ден. Снощи европейският парламент даде зелена

...
До брекзит остава един ден. Снощи европейският парламент даде зелена
Коментари Харесай

Подписват споразумението за евроразвода в Съвета на Европейския съюз

До брекзит остава един ден. Снощи европейският парламент даде зелена светлина на съглашението за овакантяване на Англия от Европейското семейство.

Евродепутатите утвърдиха договорката с внушително болшинство: 621 гласа "за ", 49 "против " и 13 въздържали се. Така Обединеното кралство ще е първата страна, която напуща Европейския съюз.

Това публично ще се случи в среднощ на 31 януари против 1 февруари, брюкселско време.

Преразпределение на английското завещание в Европарламента

Заради брекзит английските депутати напущат Европейския парламент. От 751 депутати 73-ма са представители на Англия.

След като те изоставен институциите в Страсбург и Брюксел, обаче, креслата им няма да останат празни. 27 към този момент са преразпределени сред страните, които до момента не са били задоволително добре показани. Сред тях не попада България. Допълнителни депутати още от идващия месец ще имат страни като Франция, Испания и Италия.

46 места ще останат в запас за бъдещи разширения на съюза. Както знаете, в него се чакат да бъдат признати страни от западните Балкани, сред които Сърбия, Северна Македония, Косово, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Този петък в среднощ знамената на Англия в Европейският парламент ще бъдат свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история.

На прочувствена гала този четвъртък английските евродепутатите се сбогуваха със своите сътрудници от другите европейски страни. Докато последователите на брекзит ликуваха, то съперниците бяха тъжни и твърдяха, че това не е „ довиждане “, а „ сбогом “.

За да се утвърди брекзит, следва обаче единствено една крайна процедура: Остава да се сложи финалния автограф в Съвета на Европейския съюз.

Това обаче няма да сложи завършек на сагата брекзит, защото следва през идващите 11 месеца Лондон и Брюксел да договорят бъдещите връзки сред Обединеното кралство и Евросъюза.

Според основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние 11 месеца са прекомерно малко време и са нужни близо 2 години, ръководещите в Лондон обаче са непреклонни.

Преговорният екип на Европейски Съюз към този момент е повишен от 36 на 60 души. Дали обаче те ще съумеят да се вместят в този къс период, следва да разберем.

Без особени страсти в анбглийската "столица на брекзит "

В английския град Бостън, именуван „ столицата на брекзит “, един ден преди развода на локалните не им се приказва нито за мигрантите, с които разделят града си, нито за самия брекзит. За тях въпросът е завършен. А дребното хора, които се съгласиха да приказват пред bTV настояват, че това ще е единствено една дата, само че неяснотата какво ще се случи след нея, ще продължи.

Пресечна точка на локална и източноевропейска приказливост - по този начин наподобява центърът на причудливия селскостопански град Бостън. До основния площад е българският магазин, в който се продава всичко - от захар през сухи супи до шампоани и мартеници.

Милена и Петър са от Сливен. Дошли са в Бостън преди две години.

„ Правим пици, аз съм към организация. Съпругът ми е към фабриката на договор. Чух, че има доста пари, по тази причина съм тук. В последна сметка бях удовлетворена, направих си някакви парички “, споделя Милена.

„ Общо взето положителни са парите, само че мраз, хората не са добродушни. Друго си е в България. Чужбина не е за всеки един, повярвайте ми “, споделя Петър.

Един на всеки шестима поданици в Бостън е чужденец. За 10 години от 2004 до 2014 година е регистриран нечуван растеж на служащите емигранти, което прави растеж от 460%. Това е повода над три четвърти от локалните поданици да гласоподават за брекзит, което е било най-високият резултат в интерес на евроразвода.

Кореняци и емигранти работят, пазарят, посещават банката, дрогерията, кръчмата и съжителстват на пръв взор без произшествия.

„ Гласувах за брекзит, с цел да си върнем контрола над нашите закони в нашата страна. Продавам карти таро, само че не знам какво споделят за брекзит. Смятам, че ще е нещо хубаво “, споделя търговецът Алън.

„ Не гласувах „ за ", не го поддържам, считам, че би трябвало да сме част от Европейския съюз. Родителите ми са имигранти от Германия, по тази причина нямам проблем с това “, споделя пък различен локален търговец Кърт.

Източна Европа е събрана в една улица - улица „ Запад ", дълъг и прав път към жп гарата. От двете му страни са подредени екзотични за локалната просвета магазини. Заради неяснотата към брекзит доста бизнеси са били принудени да затворят. И локалните са безапелационни, че дребното градче усеща смяната доста преди брекзит да се е случил.

Няма специфична организация за тържества или демонстрации в Бостън в деня на брекзит. Най-големите събития се чакат в Лондон - ще има празнуващи, само че и митинги, шествия и бдения против евроразвода.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР