До 7 ноември дружествата имат време да правят бележки по

...
До 7 ноември дружествата имат време да правят бележки по
Коментари Харесай

КФН одобри промени в наредбата за активите и пасивите на пенсионните дружества

До 7 ноември сдруженията имат време да вършат бележки по законопроекта

Комисията за финансов контрол одобри на първо гласоподаване промени в Наредбата за метода и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване и на пенсионноосигурителното сдружение, на цената на чистите активи на фонда, за пресмятане и оповестяване на цената на един дял и за условията към воденето на самостоятелните партиди.
С плана се уреждат методите за оценка на плануваните в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) нови финансови принадлежности. Също по този начин са усъвършенствани методите за оценка на дълговите скъпи бумаги, акциите и правата, като се планува тяхната оценка да се прави съгласно правилата в Международните счетоводни стандарти. Не се употребяват количествени прагове за размера на търгуваните принадлежности, поради характерните характерности на обособените пазари, които въпреки и разнообразни един от различен извършват условията за деен пазар. Тъй като оценката на активите на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване се прави всеки работен ден, а интензивността на пазара следва да се прави оценка през нескончаем интервал от време от позиция на нейната периодичност и размер, е заложен тримесечен интервал от датата на оценката с оглед справедлива преценка изпълнени ли са критериите за деен пазар, се споделя в претекстовете към законопроекта. Ако не са изпълнени изискванията за съществуване на деен пазар, както и понастоящем оценката ще се прави въз основа на методите, планувани в разпоредбите за оценка на активите.

С препоръчаните промени категорично се регламентира и методът за осъществяване на оценка, когато финансови активи на пенсионноосигурителното сдружение или на фонда за в допълнение пенсионно обезпечаване са признати за търговия на повече от един контролиран пазар. В този случай последващата оценка се прави, като се употребяват данни от пазара, на който са подписани покупко-продажби с максимален размер на съответния финансов актив през предходния работен ден. Това обезпечава оптималната надеждност на данните, употребявани за оценката.

Въведено е обвързване за пенсионноосигурителното сдружение да прави периодическа параленост на доходността от всеки обособен капиталов парцел, притежаван от съответния фонд за в допълнение пенсионно обезпечаване, с постигнатата рентабилност при ръководството на фонда. Начинът за установяване на доходността от капиталовия парцел включва пресмятане на съответствие сред чистите доходи (разходи) на фонда от съответния парцел за интервала на пресмятане и балансовата стойност на капиталовия парцел към края на деня, предшестващ интервала на пресмятане, като при изчисляването на чистите доходи (разходи) се вземат поради единствено разноските за сметка на фонда. По отношение на изчисляването на доходността на пенсионния фонд се следва възприетият в нормативната уредба метод това да се прави чрез съпоставката сред цената на един дял на фонда първоначално и в края на интервала. С цел застраховане на настоящия контрол за съблюдаване на задължението за параленост на доходността от капиталовите парцели от пенсионноосигурителните сдружения се планува документиране на нейното осъществяване с протокол и представянето му пред надзорния орган.

Във връзка с резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове към 30.06.2016 година и инспекцията на активите към 31.12.2016 година (прегледа и инспекцията на активите) в плана на наредбата е въведено обвързване за пенсионноосигурителните сдружения при оценка на дългови скъпи бумаги по метода на дисконтираните парични потоци да показват дружно информацията за ежедневната оценка на активите и информация по одобрен с наредбата пример за съставените елементи на рисковата награда. По този метод се дава опция за своевременна инспекция в хода на настоящия контрол на направените от пенсионноосигурителните допускания по отношение на кредитния риск, обвързван със съответния инструмент, и се подтиква оптимално обективно установяване на справедливата му стойност, се споделя още в претекстовете.
Като следващо деяние от прегледа и инспекцията на активите на пенсионните фондове се завишават условията към самостоятелните оценители като се планува тези лица да имат минимум 5 години професионален опит при оценяване на съответния тип капиталов парцел, да не са с отнемана дееспособност през последните 5 години преди датата на оценката и да не са правили нарушавания по Закона за самостоятелните оценители. Въведени са условия за ротация на самостоятелните оценители и по-стриктни правила за отбягване на спор на ползи. В наредбата е заложена оценъчна подчиненост при методиката на оценяване на капиталовите парцели от самостоятелните оценители и се основава обвързване за показване на обосновката по отношение на избора на способ. По този метод се обезпечава по-прецизно установяване на цената на капиталовите парцели и се обезпечава реализирания контрол над оценките.

С оглед понижаване на административната тежест се анулира одобряването от страна на надзорния орган на разпоредбите за оценка на активите и пасивите на пенсионноосигурителните сдружения и ръководените от тях фондове.

Бележки и оферти по плана могат да бъдат показани в 14-дневен период, до 07.11.2018 година в това число.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР