До 6 май ще бъде възстановено Висшето военновъздушно училище в

...
До 6 май ще бъде възстановено Висшето военновъздушно училище в
Коментари Харесай

Възстановяват статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

До 6 май ще бъде възобновено Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия. Това даде обещание министър-председателят Бойко Борисов пред курсантите от авиационния факултет на Националния боен университет „ Васил Левски ". Според премиера до 25 април новото висше учебно заведение може да получи акредитация, след което държавното управление да излезе с решение за възобновяване на военновъздушното учебно заведение и решението да бъде гласувано незабавно в Народното събрание.

Долна Митрополия

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести на летището в Долна Митрополия. Висшето военновъздушно учебно заведение е било център на българското авиационно образование до 2002 година. След това е преобразувено във факултет „ Авиационен " към Националния боен университет.

Днес министър председателят разгласи, че процедурата по възобновяване на статута ще бъде стартирана.
Бойко Борисов, министър-председател: Тази година ще се дадат милиарди за Военновъздушните сили. Няма логичност да се дадат толкоз пари за самолети, в случай че наземният състав, водачите, в случай че хората не са готови за тях. Това е комплицирана специалност. Всяка неточност се санкционира съдбовно. А и един хеликоптер е 50 милиона, един аероплан е 100. Поставяме човешкия живот преди всичко.  © БГНЕС
По думите на Борисов, акредитацията би могла да е реалност до 25 април, след това държавното управление да одобри решение за възобновяване на учебното заведение, а по-късно да бъде гласувано в Народното събрание.
Бойко Борисов, министър-председател: За 6-и май, като дойдат на парада в София, би трябвало да има Военновъздушно учебно заведение.
Министърът на защитата Красимир Каракачанов изрази убеденост, че след няколко години учебното заведение ще може да се самоиздържа по образеца на Военноморското учебно заведение във Варна. Той уточни, че във въстановеното военновъздушно учебно заведение ще могат да се образоват и цивилен водачи, както и задгранични студенти.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: И една остаряла болежка на Военно-въздушните сили ще бъде решена. Това е обикновено и заслужено. Долна Митрополия, военновъздушното учебно заведение, си има своята традиция за образование на фрагменти за авиацията - и за бойната, и за цивилната авиация.
Министър Каракачанов добави, че възобновяване на учебното заведение е стъпка към икономическото развиване на Северна България. Вече са обезпечени 4 милиона лв. за ремонт на сградния фонд. Тази година в авиофакултета ще се дипломират 40 курсанти, измежду тях бъдещите военни водачи са девет.
 Рекорден банкет на водачи за Военновъздушни сили Рекорден банкет на водачи за Военновъздушни сили
Най-висок банкет за последните пет години за водачи за Военновъздушни сили разгласи факултет "Авиационен ", който е част от Националния боен университет. Тенденцията на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР