До 11 януари 2024 г. Народното събрание трябва да излъчи

...
До 11 януари 2024 г. Народното събрание трябва да излъчи
Коментари Харесай

До 11 янураи НС попълва квотите си за конституционни съдии

До 11 януари 2024 година Народното събрание би трябвало да излъчи своите претенденти за членове на Конституционния съд.

Депутатите одобриха публицистична корекция в плана на решение за установяване на процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти, представянето и общественото обявяване на документите, чуването на претендентите и избор на съдии в конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Редакционната корекция бе направена в зала от Никола Минчев от Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) и бе гласувана със 127 гласа " за ", 47 - " срещу " и двама " въздържал се ".  " Против " гласоподаваха 32-ма от " Възраждане ", един народен представител от ПП-ДБ, 12 от " Българска социалистическа партия за България " и шестима от " ИТН ". С " въздържал се " гласоподава един депутат от ПП-ДБ.

Според признатите правила за избор Комисията по конституционни въпроси организира чуване на позволените претенденти навън съвещание, което се излъчва в действително време посредством интернет страницата на Народното събрание. След чуването Комисията по конституционни въпроси показва на Народното събрание отчет.

За определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти са получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определени са двамата претенденти, получили най-вече гласове. Ако никой от претендентите за съответните длъжности не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избори, се показва в процедурните правила.

Не бяха признати серия от публицистични ремонти, предлагани от народния представител Петър Петров от " Възраждане ", които бяха и най-активни в пленарна зала.
 Депутатите одобриха правила за избор на съдии в Конституционния съд
Депутатите одобриха правила за избор на съдии в Конституционния съд

Народните представители гласоподаваха с 6 гласа " За ", 1 глас " срещу " и 1 глас " въздържал се "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР