Дневният добив на газ в Турция ще се увеличи 10

...
Дневният добив на газ в Турция ще се увеличи 10
Коментари Харесай

Турция вдига добива на газ от Черно море 10 пъти. На какви цени се топлят домакинствата в южната ни съседка?

Дневният рандеман на газ в Турция ще се усили 10 пъти спрямо 2021 година до 10 милиона кубически метра (mcm) с първата фаза на рандеман от находището Sakarya в Черно море, сподели министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, представен от Hurriyet Daily News.

Втората фаза на плана ще даде 40-кратен подтик на производството на газ в страната, добави той.

" Ежедневно произвеждане от 10 mcm значи 3,5 милиарда кубични метра газ годишно, което е задоволително, с цел да отговори на търсенето на природен газ, употребен от семействата ", сподели Дьонмез, до момента в който представяше бюджета на министерството в комисията по обмисляне и бюджет към Народното събрание.

В рамките на четири години дневното произвеждане ще доближи оптималното - от 40 млн. м3, добави министърът, като напомни, че първият газ ще стартира да се изпомпва в националната мрежа през първото тримесечие на идната година - към март.
 OMV:
OMV: " Проектът за €2 милиарда Neptun Deep в Черно море влезе в дневния ни ред "

Сондажите се правят на териториалните води на Румъния

Ежедневното произвеждане от 40 mcm ще бъде задоволително, с цел да посрещне цялото ползване на газ в жилищата, сподели Дьонмез.

Дьонмез означи, че прилежащите страни желаят да купуват електричество и газ от Турция във време, когато светът е изправен пред проблеми с енергийната сигурност. " Европа работи за понижаване на зависимостта си от съветски газ и търси LNG, с цел да компенсира по-ниския газ от Русия. LNG съставлява 25 % от нашето портфолио ", сподели министърът, добавяйки, че Турция към този момент има еластичност в тази област с помощта на своя терминал за LNG и се е ориентирала към този запас.

" Целим се да прекараме тази зима, без да се сблъскаме с проблеми със сигурността на доставките ", сподели Дьонмез.

Продължават диалози с снабдители, най-много с Азербайджан, с цел да се посрещне дълготрайната потребност на Турция от природен газ непрестанно и на преференциални цени, добави той.

Министърът добави, че цените на природния газ в Title Transfer Facility, който има най-големия размер на търговия, са се нараснали от $120 на $3300 през август, само че от този момент леко са се намалили.
 Турция стартира полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море
Започна полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море, вижте къде

Кладенците ще създават и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ дневно

" Въпреки това повишаване на цените, ние сме една от страните, които съумяха да лимитират въздействието на това повишаване върху потребителите с помощта на ограниченията, подхванати предходната и тази година. Например хората заплащат 81 турски лири за 1000 кубически метра газ в Холандия, до момента в който в Италия е 58 лири и 41 лири в Германия. В Турция е 5 лири ", сподели Дьонмез.

Домакинствата употребяват приблизително 1500 кубически метра природен газ, добави той, като акцентира, че енергийната успеваемост е доста сериозна за страни като Турция, която е подвластна от задгранични енергийни запаси.

Около 50 % от къщите в Турция нямат подобаваща изолираност, съгласно министъра. " Ако всички къщи имаха изолираност, потреблението можеше да намалее с сред 25 до 30 %. От общото ползване на природен газ на семействата се падат 25-30 %, което дава отговор на 20 милиарда кубически метра всяка година ", изясни той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР