Дневник следи на живо ситуацията. 15:24Езиковите центрове настояват да бъдат

...
Дневник следи на живо ситуацията. 15:24Езиковите центрове настояват да бъдат
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: министърът на туризма нареди как да се плажува през лятото

" Дневник " следи онлайн обстановката.

15:24Езиковите центрове упорстват да бъдат отворени Асоциацията на езиковите центрове в България упорства да им бъде позволено да работят. В отворено писмо до премиера, здравния министър и други те упорстват да се вдигне бариерата пред хилядите деца, готвещи се за изпити за интернационалните документи, да довършат качествено образованието си. Организацията моли там, където в държавните учебни заведения в страната е позволено образованието на деца от 1-4 клас, да бъде позволена работата и на езиковите центрове. Аргументите ни са ясни и безапелационни: групите в езиковите центрове са пределно дребни, занятията са единствено два пъти седмично, няма междучасия, бюфети, учебни дворове, няма разбъркване и засичане на потоци и групи. Спазват се драконовски противоепидемични ограничения. Голяма част от учителите ни са имунизирани.
Оставаме с чувството, че се затваря не това, което е евентуално най-опасно за хората в актуалната рецесия, а това, което е най-лесно да се затвори, допълват те. " Да се затворят тези, които са най-тихи, възпитани и има минимален риск да стачкуват, или да излязат на улицата. А въпреки това, да се покаже, че се вземат ограничения ", написа в писмото.14:55Туроператори стачкуват против карантината за идващи от Африка Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) се разгласи в своя позиция срещу заповедта на здравния министър от предходната седмица, с която се слагат под карантина всички идващи от Африка. Посочват, че " континенталният " принцип е неудобен, тъй като той изключва от листата на опциите за пътешестване над 25% от страните, а под общ знаменател се слагат 54 страни с разнообразни политически режими и ограничения против пандемията.

От началото на годината доста известни станаха, където няма противоепидемични ограничения, тъй като управляващите отхвърлят да има болест. От нея неотдавна умря вицепрезидентът на Танзания. Забраната обаче визира и другите вероятни сега дестинации като Тунис, Египет и Мароко.

Посочва се и че този метод е в ущърб на българите, тъй като влиза в действие без предупреждение – има хора, към този момент са на странствуване в Африка, а тези, които към този момент са платили, също не могат да реагират. Очакват по тази линия да се сътвори още веднъж напрежение сред туроператорите и техните клиенти.

Във връзка с пролетната ученическа почивка доста консуматори са възнамерявали и предплатили пътешестване до засегнатите от заповедта дестинации, показват още туроператорите, като означават по какъв начин това ще ощети и родителите, и децата след завръщането им.14:42Безработните са с над 18% повече за годинаБроят не безработните през предходната година, която докара до икономическа рецесия поради епидемията от ковид, е повишен с 18.1%, оповестиха през днешния ден от Националния статистически институт. В края на 2020 без работа са били 168 600 души, от които 96 300 са мъже и 72 300 дами. Статистиката регистрира растеж от 50% на хората, които са безработни по-малко от една година и те към този момент са 92 700 до момента в който броят на безработните от повече от една година понижава с 5100 и те са 75 900 хиляди.

Повече по тематиката четете.14:40Фандъкова: Не се постанова стягане на ограниченията в София Не се постанова да бъдат въведени по-строги противоепидемични ограничения в София, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, представена от БНР. Фитнесите и комерсиалните центрове остават отворени като не престават инспекциите за съблюдаване на ограниченията. Общинските лечебни заведения са в подготвеност да открият спомагателни кревати в Covid отделенията. Остават отворени детските градини и яслите, добави Фандъкова:

" Ще следим, несъмнено, доста деликатно обстановката ", показва тя.

Съобщава, че има 24 групи от детски градини под карантина и 10 яслени от общо над 1600 в общинските детски заведения. Две детски градини са затворени, и двете са в регион " Овча купел " заради болни чиновници и учители. Затворено е и 100-но учебно заведение в регион " Сердика " поради болни учители.13:26Над 250 хиляди безработни са намерили работа по време на епидемиятаОбщо 255 031 души от безработни са минали към претовареност през 12-те месеца на епидемията, сочат данните на Агенцията по заетостта. Само през февруари броят на почналите работа безработни е с 3 925 повече по отношение на януари, като доближава 18 230.

80.5% от почналите работа през февруари са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 24%
търговията – 16%,
държавното ръководство – 6.5%,
хуманно опазване на здравето и обществена работа – 5%,
строителството – 4.9%, и други
6.9% е нивото на записана безработица в страната през февруари, което е растеж на годишна база от 0.7 процентни пункта. В края на месеца записаните безработни в бюрата по труда са били 225 281.

Нараства търсенето на служащи - с 18.7% по отношение на януари като най-вече работни места са оповестени в преработващата индустрия (27.9%), държавното ръководство (12.2%), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (9.9%), хотелиерство и ресторантьорство (9.8%), административните и спомагателните действия (7.9%) и селско, горско и рибно стопанство (5.5%).12:35Дори да бъдат надвишени данните от ноемврийския пик, в границите на идващите 2-3 седмици ще достигнем върха и ще стартира спад. Такава прогноза прави основният здравен контрольор Ангел Кунчев на работно заседание по тематиката при премиера. Основание за това му дава продължаващият да пораства брой на излекуваните и на имунизираните, " което ще ни даде опция да отнемем от територията на вируса ". Тази прогноза със същия диапазон той прави за следващ път.

Като цитира последните данни за новите случаи в разнообразни европейски страни, в някои от които те са в пъти повече от тези в България, здравният министър Костадин Ангелов показва:

Така че регистрирам, че обстановката в нашата страна продължава да бъде добре следена, което рефлектира върху следен напън върху лечебните заведения и смятам, че обстановката продължава да бъде под надзор.
 Костадин Ангелов,
министър на опазването на здравето

" Нашата стратегия, нашата тактичност и нашите лекари и инспектори от Регионалните здравни инспекции правят голяма работа при обезпечения естествен живот за хората в България ", означи на собствен ред министър председателят, който не стопира да акцентира какъв брой тежки ограничаващи ограничения има в други страни. За следващ път изяснява, че България е поръчала от няколко типа ваксини, а освен от " Астра Зенека ", имунизирането с която бе краткотрайно спряно, и то доста повече от броя на деклариралите предпочитание да се ваксинират.

Богдан Милчев, изп. шеф на Агенцията по медикаментите оповестява, че тази заран са пристигнали 21 060 дози на " Пфайзер/Бионтех ", а в петък се чакат 33 600 от " Модерна ".

 Коронавирусът в България: министърът на туризма подреди по какъв начин да се плажува през лятото
© Георги Кожухаров
11:58Ковид леглата в София ще се усилят с 20%Обстановката в София е напрегната, като максимален напън има върху лечебните заведения, по тази причина със заповед ще бъдат увеличени с 20% леглата за пациенти с ковид. Това оповестява на заседание при премиера Бойко Борисов шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев. Допълва, че в някои огромни лечебни заведения леглата за такива пациенти са свършили или са напът да свършат.

" Прави се деликатен разбор и на това да не бъдат ощетени пациентите, които нямат Коронавирус заболяване, с цел да могат и те да бъдат лекувани, изключително в незабавни положения ", изяснява той, представен от държавната осведомителна работа. Пенчев рапортува, че през днешния ден след обяд следва среща с шефовете на огромните лечебни заведения, на която ще бъде изработен разбор и в случай че е належащо, ще има самостоятелен метод към всяко лечебно заведение.

На същото заседание здравният министър Костадин Ангелов твърди, че натискът върху лечебните заведения е следен. " Разкриваме спомагателни кревати, преструктурираме лечебните заведения, тъй че да могат да дават отговор на нарасналото търсене в съответната област ", добавя той.

В собствен жанр министър председателят разпореди на здравните управляващи да основат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи съответно и навременно лекуване, без значение от диагнозата му. " Не бива поради COVID-заболяване, заболели с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински положения, да бъдат ощетявани. Така че направете баланс сред обезпечаването на грижите ", афишира той.

 Коронавирусът в България: министърът на туризма подреди по какъв начин да се плажува през лятото
© Цветелина Белутова, Капитал
11:39Почина създателят на " Тангра " Константин МарковОснователят и басист на групата " Тангра " Константин Марков е умрял на 71 година след затруднения от ковид. Това оповестяват сътрудниците му на страницата на радио " Тангра ". Марков е негов съосновател дружно с Кирил Маричков.

" Дневник " изрича съболезнования на околните. Подробности -.10:35Броят на инфектираните в седмицата от 8 до 14 март се усилва с близо 40% (37.8%) по отношение на миналата, сочат данните в Единния информативен портал. Те са открити при 95 963 теста, които са с 21.5% повече от преди седмица. Общо откритите с ковид през последните седем дни са 18 067 души. От 20 февруари насам седемдневният брой на инфектираните е трайно петцифрен. Такива бяха стойностите в средата на декември преди наложените ограничавания да доведат до резултат. Засега управляващите не демонстрират желание да вкарат ограничавания за цялата страна, с цел да се овладее болестта, а залагат на местни ограничения, които на някои места след митинги просъществуваха за ден.
При умрелите също е налице огромно нарастване – с 50.4% на седмична база до общо 641 души. Почти подобен излиза растежът и при посочваните за излекувани. През седмицата те са 12 096 или 64.2 % повече от интервала 1-7 март. В тези данни обаче са включени освен изписаните от болница, само че и всички, на които е завършила карантината без да са изследвани в допълнение.

08:25Тихомир Тошев: Хората да не взимат нови заеми, с цел да покриват стариОт април ще стартира обслужването на отсрочените от мораториума заеми като не се чака нов мораториум, предвижда пред Българска национална телевизия Тихомир Тошев, шеф на " Кредит център ". Той посъветва хората да не теглят нови заеми за погасяване на остарели.

Тези, които не престават да са без приходи или с лимитирани, да потърсят от своята банка задоволително решение за двете страни, посъветва той.

Банковият бранш е извънредно постоянен, резервираха се ниските лихви за хората със постоянни приходи, добави още кредитният съветник. По думите му не се чака доста нарастване в равнището на необслужваните заеми.

 Коронавирусът в България: министърът на туризма подреди по какъв начин да се плажува през лятото
© Велко Ангелов
08:14Тристранката разисква удължение на мярката 60/40Националният съвет за тристранно съдействие ще организира през днешния ден изключително съвещание онлайн, на което ще бъде разискван план на държавно разпореждане за удължение на мярката 60/40 за опазване на заетостта до 31 май, заяви БНР. Засега нейното деяние е до края на март, а седмица по-късно са парламентарните избори.

Социалните сътрудници се чака да вземат решение и за удължение на мярката " Запази ме " за работещи в неплатен отпуск от затворени поради пандемията обекти до 30 юни.

Удължаването на мярката 60/40 са до края на май се прави с аргумента, че е неотложно поддръжката за бизнеса да продължи и след края на март посредством погашение на средства на работодатели от засегнатите браншове, с цел да запазят заетостта на своите служащи.

И през спомагателния интервал на използване на мярката работодателите, получили средства, би трябвало да изплащат заплата в размер не по-малък от размера на осигурителния приход за октомври 2020 година и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

С измененията по мярката " Запази ме " хората ще имат право на отплата за не повече от 60 дни в границите на 2020 година и не повече от 90 дни в границите на 2021 година, в които са употребили неплатен отпуск по отношение на наложени ограничавания.08:10Властите не считат, че имунизацията е причина за гибелта на пациентка от Пловдив  Коронавирусът в България: министърът на туризма подреди по какъв начин да се плажува през лятото
© Велко Ангелов

Аутопсията на умрялата пациентка, поради чиято гибел беше спряно имунизирането с препарата на " Астра Зенека ", е посочила, че няма тромбози и тромбофлебити, заяви пред Би Ти Ви основният здравен контрольор Ангел Кунчев. Образуването на кръвни съсиреци беше причина Европейската организация по медикаментите да проверява няколко смъртни случая, последвали използването на партида от тази ваксина. Такава теза отбрани пред " Нова телевизия " и Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Кунчев предвижда, че до края на седмицата, най-късно до 10 дни, казусът ще се обясни и имунизирането ще бъде обновено. Лично за себе си медикът счита, че няма връзка сред имунизирането и гибелта на дамата. Забраната за имунизиране не е политически или административен, а чисто експертен въпрос, сподели той.

Четирима български туристи са хванати с

ковид на връщане от Занзибар,

заяви медикът. Това е открито на летището с бърз тест. Те са пътували в самолета, кацнал преди налагането на карантина за всички идващи от Занзибар. Чака се резултат от проучване, което ще даде отговор дали става дума за африканския вид, който е с по-тежко протичане, повече затруднения и визира повече младежите. През предходната седмица здравният министър за налагане на карантина на идващите от Африка откакто от началото на годината до острова, където се отхвърля съществуването на вируса и няма ограничаващи ограничения.07:47Настанените в болница надвишиха 7 хиляди  Коронавирусът в България: министърът на туризма подреди по какъв начин да се плажува през лятото
© Георги Кожухаров

Заразените с ковид, на които се постанова болнично лекуване, към този момент са над 7 хиляди, демонстрират данните от Единния информативен портал. В болница са 7 101 пациенти, а 533 са в интензивни отделения. Толкова инфектирани в болница е имало само в границите на към седмица в средата на декември от началото на епидемията. След това настъпи спад поради наложените ограничаващи ограничения в края на ноември. Въпреки данните сега здравните управляващи не постановат национални ограничения, а на лечебните заведения е разпоредено да усилват леглата за коронавирус заболели.

По традиция в понеделник се регистрират по-малко инфектирани поради това, че в събота и изключително в неделя не се вършат толкоз доста проби. Така за последното денонощие новите открити случаи на болестта са 679, или с 38% повече приблизително на седмична база. Това са 18% от всички тествани в неделя.

За излекувани се показват 584 души като в този брой влизат всички, на които е изтекла карантината или са изписани от болница.

Остава висок броят на умрелите като за последното денонощие те са 51, което е растеж от 59% на седмична база.

Поставените досега дози ваксина са 338 879, от които 975 за последното денонощие. С втора доза досега са 58 417 души.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР