Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Фандъкова е заразена с COVID-19

" Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

13:25 " Зеленият документ " е по-добре от локдаун, тъй като по този начин заведенията ще се спасят от банкрут и ще подтиква неимунизираните да се имунизират, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова пред Българска национална телевизия. Според нея са нужни нови ограничаващи ограничения, само че решението е доста мъчно, тъй като има доста гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

" Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби ограничения за тези, които са със документ, ще подтиква хората да се имунизират, с цел да могат да посещават заведенията, които желаят, а това нещо пък ще сътвори сигурност на хората, които са вътре ", разяснява проф. Христова.13:16Предстои да се разиска опцията да се имунизират деца над 5-годишна възраст. Това разгласи пред Би Ти Ви Маргарита Ганева, която е шеф на Коронавирус бранш в профилираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф. Иван Митев ". Тя посочи, че диалози по тематиката ще се водят с Американската организацията по надзор на храните и медикаментите. До края на годината пък ще се разиска и 6-месечни бебета да може да се ваксинират.

Ганева изясни, че бебета се заразяват главно от майките си или от болничния личен състав. Тя обърна внимание на симптоматиката на Делта разновидността при децата, при която е добре да се потърси персонален доктор.

" Най-честите признаци са температура, болежка в гърлото хрема, повръщане, диария, кашлица ", посочи Ганева.11:44Денков поддържа концепцията за " зелен документ " за учебните заведения  Коронавирусът в България: Фандъкова е инфектирана с COVID-19
© Юлия Лазарова

Образователният министър Николай Денков съобщи пред " Нова телевизия ", че изрично поддържа концепцията за влизане в учебно заведение единствено със " зелен документ ". Той акцентира, че това решение може да се вземе единствено от здравното министерство, само че той застава зад него.

Денков добави, че няма да издава разпореждане за наложителна имунизация на учителите. Според него основно е убеждаването на учителите, че имунизацията е в тяхна изгода, с цел да запазят живота и здравето си, както и да работят в естествени условия.

Министърът сподели още, че сега има задържане на заболеваемостта измежду учителите и учениците. Карантинираните учители в страната са 1.6% от всички, а учениците - 1.5 %.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР