Дневник разговаря с музиканта Стоян Караиванов*, който е първият български

...
Дневник разговаря с музиканта Стоян Караиванов*, който е първият български
Коментари Харесай

Първият български бандонеонист: Известни сме в целия свят със струнната ни школа

" Дневник " беседва с музиканта Стоян Караиванов*, който е първият български бандонеонист и е номиниран за премията Полет в изкуството " Стоян Камбарев " 2023 в категория " Музика ".

Кога започнахте да се занимавате с музика и за какво избрахте тъкмо бандонеона?

- Моят интерес към музиката е обвързван с любовта. В детската градина бях влюбен в моята учителка по музика. Тя свиреше на акордеон и аз постоянно съм желал да изсвирвам на акордеон. Докоснах се до самия инструмент много по-късно в моето развиване. На три започнах да изсвирвам на пиано, по-късно на цигулка, а след това на бандонеон. По време на пандемията открих задоволително време да отделя за проучването на този инструмент и в действителност аз изсвирвам на него малко повече от две години. Усетих, че това е инструментът, на който числя се.

Каква е разликата сред акордеона и бандонеона с изключение на образна?

- Бандонеонът е много сходен на акордеона инструмент, само че въпреки това и доста друг. Основната разлика е, че в случай че при акордеона и баяна, т.е. копчевия акордеон, на един клавиш подхожда звук на отваряне и затваряне, то при бандонеона на отваряне и затваряне на едно и също копче са два разнообразни тона и няма безусловно никаква логичност.

Клавиатурите на дясната и лявата страна си наподобяват, т.е. получават се четири разнообразни една от друга клавиатури и по тази причина е мъчно човек да свири на бандонеон. Изисква се огромен мисловен потенциал, с цел да запомниш кое къде се намира.

Завършили сте майсторския клас на световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини, работили сте и с маестро Даниел Бинели. Какво научихте от тях?

- Всъщност това, което научих беше най-ценното: чувството за танго в кръвта. Това, което те носят в себе си и са пренесли от Буенос Айрес в Европа. Най-ценното са моите диалози с тях и силата, която излъчват, тъй като съгласно мен всичко към нас е аура и сила. Ако човек успее най-малко малко да прихване от това чувство, то тогава той може да се потопи и да предава силата на тангото.

Вие сте първият банденоист в България, учили сте се от най-великите. Мислите ли Вие да преподавате?

- Разбира се, дори към този момент имам няколко ученика. Мисля, че има искащи и бъдеще на инструмента в България. Публиката тук е извънредно сензитивна и позитивно настроена към тангото.

 Стоян Караиванов приключва майсторския клас на световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини, работил е и с маестро Даниел Бинели.
© Изабела Янкова

Стоян Караиванов приключва майсторския клас на световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини, работил е и с маестро Даниел Бинели.

Пътувате доста по света, с цел да изнасяте концерти - къде се чувствате най-добре?

- Разбира се, че в България се усещам най-добре. Изключително доста обичам страната ни. Според мен тук всеки може да откри свободата за своето развиване, да покаже уникалността си. Според мен живеем в едно райско кътче и би трябвало в действителност да оценяваме това, което имаме.

Вие сте артистичен шеф на първия танго оркестър в България. Кога усетихте потребността да се сътвори подобен оркестър?

- Миналата година приказвах с проф. Мосалини за това, че в Европа има извънредно малко танго оркестри, броят се на пръстите на едната ми ръка. Казахме си, че е време тази традиция, която е зародила в Аржентина - да се свири танго от характерен оркестър, да бъде продължена в Европа.

Мисля, че в България има извънредно положителни щрайхисти. Все отново страната ни е известна в целия свят със своята струнна школа и мисля, че това е основната причина да мога да разгадавам на положителни български реализатори, които да бъдат ядрото на подобен оркестър тук.

От друга позиция, чисто маркетингово бих споделил, че за публиката е голямо наслаждение, когато слуша една група от младежи, които са отдадени на изкуството, желаят да живеят и да горят на сцената.
С танго оркестъра ни предстоят доста концерти в Германия, Румъния и на няколко български фестивала. Бих желал обаче преди този момент да поканя всички на 15 май в зала " България ", където ще имаме концерт в границите на Европейския музикален фестивал . Ще бъде грандиозно шоу, в което ще вземат участие балетистите на националната опера.
Подготвяме и план с присъединяване на световноизвестни имена, само че по тази причина ще приказвам през втората половина на годината.

Какво е музиката за Вас? Представяте ли си света без нея?

- Светът без музика постоянно би бил вероятен, само че сигурно би бил сив. Разбира се, музиката не е единственото в живота, което прави човек благополучен, само че сигурно е една огромна част от моето всекидневие. За мен музиката се е трансформирала в метод на живот и метод на изложение.

Какво друго Ви въодушевява с изключение на музиката?

- Любовта. Мисля, че всеки, който е изпитвал обич, би се съгласил с мен.

*Стоян Караиванов е пъвият български бандонеонист и създател на първия танго оркестър у нас - " Libertango " (2022). Завършва майсторския клас на световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Работи с маестро Даниел Бинели, който е бандонеонист в секстета " Танго Нуево " на Астор Пиацола. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската Академия на науките и изкуствата. Носител е на премията " Олга Камбурова " в границите на церемонията " Музикант на годината - 2021 ", проведена от БНР. Номиниран е и за премията Полет в изкуството " Стоян Камбарев " 2023 в категория " Музика ".



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР