Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Злите самодиви" на Украйна: как украинки оказват съпротива

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
В окупираните от Русия украински територии работи женското съпротивително придвижване " Злая мавка " ( " Злата фея " ). Неговите членки не разрешават на руснаците да не помнят, че не са добре пристигнали в Украйна, споделя " ".

" Не описвам на роднините си за моята незаконна активност. Старая се да не видят нито една брошура или балонче с багра, тъй като съм загрижена за тяхната сигурност ", споделя Татяна от Симферопол (името е променено).

Тя е членка на незаконната организация " Злая мавка " ( " Злата фея " ), която работи на окупираните от Русия територии в южната част на Украйна. Координацията на акциите се реализира в обществената мрежа " Телеграм ". Момичетата са се нарекли " самодиви " като подлите митични обитателки на горите. Те разлепят листовки, рисуват графити, изгарят съветски военни знаци, събират информация за съветските военни.

Как се появява придвижването " Злата фея "

" Самодивите виждат всичко ", " Окупатори, не дразнете украинките! " - това написа на популяризираните позиви. Периодически по улиците на окупираните градове в Запорожка и Херсонска област, както и на полуостров Крим се появяват и плакати. Съпротивителното придвижване е основано от три млади дами от Мелитопол. Едната от тях се взема решение да приказва пред Дъждовни води в Zoom, покривайки лицето си с маска.

Идеята за придвижването им хрумнала към Осми март, тъй като предположили, че окупаторите ще употребяват празника да подаряват цветя на дамите. Решили да им попречат и да им покажат, че има единствено едно, което желаят: връщането на окупираните земи на Украйна. Нарисували картички с надписа " Не желая цветя, желая си моята Украйна ", които популяризирали в града и онлайн.

Желанието им било да покажат точно съпротивата от страна на дамите - нещо, което окупаторите евентуално не са очаквали. Когато схванала за придвижването, към него се включила и Татяна от Симферопол - решила, че е време да се работи и попитала с какво може да бъде потребна.

Как работят украинките в конспиративност

Първата задача на Татяна била да събира информация - за това какво е видяла и какво е чула от познати за съветските военни. След това я помолили да разлепя листовки с изображенията на " самодивите " и да рисува графити - синьо-жълтото украинско знаме или проукраински надписи.
Участничките в придвижването разгласяват резултатите от активността си в канал в " Телеграм ", наименуван " Злата фея ", който в това време има съвсем 6500 клиенти.

Татяна признава, че не е елементарно да лепиш листовки и да рисуваш графити неусетно - изключително на оживени места. Затова техните акции са най-вече там, където не е толкоз многолюдно. Когато един път татко ѝ донесъл от работа съветски пропагандни материали, девойката предложила на другите " самодиви " да изгарят символиката на Русия и да поместват по-късно видеа и фотоси. Този тип опозиция станал обичан на дамите от придвижването.

Колко са " злите самодиви " в окупираните територии

Активните участнички от другите окупирани градове са над 100, споделя неговата съоснователка, с която Дъждовни води съумя да се свърже. Освен това още стотици дами и девойки оказват помощ понякога: оповестяват къде има пропускателни пунктове на руснаците, описват за постройките, в които са ситуирани съветските военни или за лечебните заведения, които обслужват единствено окупационните войски.

" Самодивите " събират и истории на дами от окупираните региони. Много от тях се усещат беззащитни във враждебната среда. Събеседничката на Дъждовни води споделя, че съветските военни се държат смело, пробват се да се срещнат с украинки на улицата.

Междувременно в Мелитопол проруските канали в " Телеграм " са обърнали внимание на активността на " самодивите ". Те я дефинират като опит " да сплаши " локалните поданици и като симптом за това, че в града има " дребни диверсионни групи ". Но има и такива, които слагат под подозрение съществуването на съпротивителното придвижване.

" За мен това е знак, че те виждат всичко и това не им харесва ", разяснява събеседничката на Дъждовни води. По нейните думи задачата на съпротивителното придвижване е да не разреши на окупаторите да не помнят, че в Украйна не са добре пристигнали. Освен това " самодивите " споделят, че работят против всеобщата съветска агитация в окупираните територии - т.е. против стотиците вестници, листовки и билбордове с съветски флагове и лозунги.

Местните хора стават все по-активни

Мнението на съоснователката на придвижването е, че макар и непрекъснатите гърмежи, съветските военни се усещат удобно в Мелитопол - няма признаци да се счита, че имат намерение да изоставен града.

Но локалното население става все по-активно. " Когато хората четат за триумфите на нашите военни и виждат резултатите, стават по-смели: момчетата работят - и ние ще действаме ", споделя събеседничката на Дъждовни води.

Тя се надява да накара още хора да се причислят към съпротивителното придвижване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР