Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Йоана Илиева спечели бронз на световното първенство по фехтовка

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Йоана Илиева завоюва бронзов орден на сабя на международното състезание по фехтовка в Милано. Отличието е първо за България на сабя в женската фехтовка от международни шампионати.

Илиева стигна до полуфиналите, където загуби с 8:15 туша от четвъртата в международната класация и бронзова медалистка от предходното международно Деспина Георгиаду (Гърция).

Преди това Илиева реализира четири победи. Тя стартира елиминациите с 15:12 против Сабина Матиш от Румъния. Впоследствие Илиева се класира без игра на осминафиналите поради на украинката Олга Харлан, която отхвърли да поздрави рускинята Анна Смирнова.

 Украинка е отстранена на международното по фехтовка след отвод да поздрави рускиня Украинка е отстранена на международното по фехтовка след отвод да поздрави рускиня

На осминафиналите Илиева в профил международната вицешампионка от предходната година Анна Баща (Азербайджан) след триумф с 15:8. В идната фаза българката се оправи със Сара Балзер (Франция), бронзова медалистка от Евро 2022 и олимпийска и международна вицешампионка отборно с Франция. Илиева стартира мощно и поведе с 10:4, само че французойката, която е №2 в ранглистата, понижи изоставането си на три точки. До края обаче българката не позволи поврат, с цел да си обезпечи най-малко бронз. На полуфиналите обаче тя беше спряна от Георгиаду.

За 22-годишната Илиева това е първи орден от международно състезание за дами. По-рано тази година тя стана европейска шампионка до 23 година в Будапеща. Тя има още няколко медала от международни и европейски шампионати при девойките.

Още две българки участваха в главната скица на сабя при дамите през днешния ден, само че изгубиха в първия кръг. Олга Храмова отстъпи с 10:15 от полякинята Силвия Матушак, а Калина Атанасова загуби с 14:15 от Лусия Мартин-Португес (Испания).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР