Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Със заплахи за "война" хунтите в Буркина Фасо и Мали подкрепиха Нигер

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Дошлите с прелом управляващи в Буркина Фасо и Мали предизвестиха, че ще възприемат всяка въоръжена намеса против Нигер като " оповестяване на война " и против тях.

Управляващите хунти и в двете страни, прилежащи на Нигер и в миналото значими сътрудници на Европа в Сахел, насочиха това предизвестие ден след друго, доашло от западноафриканските страни от районния блок ECOWAS. Останалите съседи на Нигер и още няколко страни, членуващи в организацията, сложиха ултиматум, чието неизпълнени обвързаха с военна намеса, и желаеха да бъде върнат на власт сваленият от.

Предупреждението е и към ECOWAS, и към Франция, откакто нигерската хунта упрекна сваленото от нея държавно управление, че е разрешило на Париж - който има войски в страната - да нанася удари по президентството на страната.

С преврата Нигер страна третата обширна страна в района, където интернационално прието държавно управление с положителни контакти със Запада бе свалено и на негово място пристигнаха военни в последните две години. На митинги в тези някогашни френски колонии се развяват съветски флагове и антифренски лозунги, откакто Париж 10 години (и с изменчив успех) помагаше в битката с вълна на екстремизъм в района.

Вчера Нигер. Днес.

Предупрежденията

Обръщенията бяха по националните малките екрани. В тях бе наказано " постоянството на районните организации " да постановат наказания след тези преврати, като усилват страданието на популацията и заплашват африканското единение.

Communiqué conjoint Burkina - Mali, relatif à la situation du Niger.
— Ibrahima Maiga (@Ibrahimamaigaa)

" Повтарям, всяка военна намеса против Нигер ще се схване като оповестяване на война против Буркина Фасо и Мали ", се споделя още в посланието, съгласно което двете страни ще се считат за застрашени. Подобно развиване би имало " пагубни последствия ", които могат да " дестабилизират района ".

 Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове

Такава намеса ще значи и " напускането на CEDEAO " - френскоезичното редуциране на Икономическата общественост на западноафриканските страни ECOWAS, която краткотрайно в профил двете страни в интервала 2021-2022 година Последната мярка хунтата изяснява с нежеланието да бъдат приложени глобите, налагани от общността, измежду тях възбрана на всички финансови транзакции в общността и заледяване на активи.

Впрочем в африканската общественост няма единение по темата; през днешния ден екипът на президента на Гвинея, където властта също пристигна с прелом това десетилетие, се разгласи срещу глобите, наложени от ECOWAS.

Попитана в понеделник за опцията да поддържа интервенция, която може да бъде осъществена от африкански страни в Нигер, ръководителят на френската дипломация Катрин Колона избра да не отговори пред BFMTV, като: " Искаме да избегнем да сме в такава догадка. "

Подробности за ориста на Базум не са известни, само че той бе посетен от президента на Чад Махамат Идрис Деби Итно при започване на седмицата. Предстои Деби да разяснява.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР