Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово

...
Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово
Коментари Харесай

150 години от създаването на Българската екзархия

Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово е ден ярък и незабравим за българската история. В този в действителност исторически ден означаваме значима и знакова годишнина от дългата и превратна история на православния ни народ. В този блажен от Господа Бога ден, преди 100 и петдесет години, православният български дух тържествува, тъй като след дългите епохи на духовна и политическа взаимозависимост се отстранява една историческа несправедливост и нашата обща духовна майка, Православната ни черква, се възражда за нов живот. Това се споделя в посланието на патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ за 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

В патриаршеското и синодално обръщение се напомня, че това историческо за всички нас събитие е осъществено с формален държавен акт ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 година, с който се увенчават вековните старания на нашите славни предшественици за реализиране на духовна независимост и самостоятелност. Малко повече от столетие след унищожаването и на последната цитадела на свободния български дух - Охридската българска архиепископия, народът ни още веднъж се снабдява със своя самостоятелна Православна черква - Българската екзархия.

Годините след учредяването на Българската екзархия донесоха и не престават да носят на православния български народ нова популярност и нови мотиви за заслужена горделивост, само че с тях пристигнаха нови и разнообразни спрямо предходните тествания. Изпитания за завещаната ни от предците православна религия и за принадлежността ни към Църквата на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Ала калената в битките за духовна и църковна самостоятелност българска воля, достигнала своя неоспорим разцвет при възобновяване на независимата ни Православна черква на 27 февруари 1870 година, и до през днешния ден остава сигурен залог и поръчител за съхраняването на духовната ни и национална еднаквост, в последователност и честност към делото и заветите на нашите предшественици, родили и отгледали ни в Господа и в само избавителната православна религия, се споделя в патриаршеското и синодално обръщение.

Пълният текст на посланието за 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия е оповестен в уеб страницата на БПЦ .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР