Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за

...
Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за
Коментари Харесай

Русенци отбелязват нестандартно Световния ден на поезията



Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за него е взето на Генералната конференция на Организацията на обединените народи по въпросите на образованието, науката и културата, извършена в Париж през 1999 година. Целта на този ден е да се разпространява четенето, писането и публикуването на лирика по света. 

В Русе, тъкмо както в песента на Тони Димитрова и Пламен Ставрев през днешния ден животът на десетки поданици на града се завърта към чашата кафе и поезията. Необичайно, само че доста забавно, разясниха избралите да изпият по едно кафе в пъстро кафене в центъра на града, където пишейки " поема ", клиентите заплащат днешното си кафе. 

" Има листчета тук, има моливчета. Ако седнете - ще ви попитаме дали желаете да си заплатите кафето с поема. Можете да изпиете 3.4 кафета при нас. Може да не е ваша персонална поема, а такава, която знаете ", изясняват изискванията чиновници в заведението. 

Така вместо пари, клиентите оставят стихове. Тази самобитна провокация кара някои да си напомнят обичани стихове, а други - да съчинят нови, авторски, без искания за награди.

Репортаж на Ася Пенчева за усета на кафето, заплатено с лирика - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР