Днешната дата – 13 януари – е особено важен празник

...
Днешната дата – 13 януари – е особено важен празник
Коментари Харесай

Честит вековен юбилей на българското кино!

Днешната дата – 13 януари – е изключително значим празник за българското кино, тъй като то има древен празник. Чудото на техниката, наричано преди време “кинематограф с живущи изображения ” към този момент е било познато и у нас, само че тъкмо преди 100 години през 1915 година в тогавашния “Модерен спектакъл ” в София се е състояла премиерната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант ” с режисьор Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните несгоди на бонвивана Българан, Гендов е също сценарист и реализатор на основната роля.Макар че, за жалост, през последвалите бурни времена не се е запазило нито едно копие на кино лентата (загубен е евентуално през 40-те години на ХХ век по време на Втората международна война), датата остава в българските кино среди като рожден ден на родното кино. От 2005 година към този момент и публично датата е оповестена за професионален празник на българските кинодейци.

От този месец Българската национална филмотека отбелязва годишнината със серия прожекции на игрални, документални, анимационни и научнопопулярни филми в столичното кино “Одеон ” в специфичната тематична поредност “100 години българско кино ”. Януари е отдаден на филмите до Втората международна война, февруари – на 50-те години на ХХ в. и т. н., като всяка седмица можете да следите програмата тук.

През декември ще забележим най-хубавите игрални филми, създадени от 2010 година насам. На десетилетията, през които българското кино е произвело най-вече филми – 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век, ще бъдат отдадени по два месеца.

Всяка прожекция в “Одеон ” ще бъде предшествана от кинопреглед или анимационен филм от епохата, а в понеделниците ще се прожектират и най-значимите документални филми на българското кино.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР