Днес започна реконструкцията на ГКПП Станке Лисичково и Митнически пункт

...
Днес започна реконструкцията на ГКПП Станке Лисичково и Митнически пункт
Коментари Харесай

Започна дългоочакваният ремонт на ГКПП Станке Лисичково на българо-македонската граница

Днес стартира реконструкцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт Станке Лисичково и Митнически пункт „ Логодаж “ на българо-северномакедонската граница над Благоевград, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.


По време на целия ремонт от 180 дни, придвижването на леки и товарни транспортни средства през пункта няма да се стопира, само че е допустимо да бъде ограничавано в някои сектори.

„ Със започването на строителните работи на процедура тук ще се построи един нов граничен пункт, като трасетата от едно във всяка посока ще станат три, това ще стане факт най-вече след година “, сподели за БГНЕС Вяра Генова от Агенция „ Митници “.

Според Генова двете етапи на ремонта ще продължат 180 дни като се възнамерява трасетата от едно да станат три /две за леки коли и рейсове и едно за тежкотоварни/ във всяка посока. Освен това ще се построят нови площадки за стерилизация, хладилен резервоар и рентген, да се слагат нови кабини, осветяване и козирка. Ще бъдат построени нова административна постройка, халета за щателна митническа инспекция, санитарни пространства за преминаващите, както и цялата прилежаща водопроводна и информационна инфраструктура.


През първия стадий на строително-монтажните работи пътническият и товарният трафик ще минават през двете съществуващи трасета, като ще се резервира досегашната организация по надзор на транспортните средства. Строителството ще се прави от двете страни на наличната инфраструктура. През втория стадий на строителните работи придвижването ще бъде отклонено през новоизградените трасета.

Стойността на плана е над 15,4 млн. лева без Данък добавена стойност, като финансирането е обезпечено от държавния бюджет посредством Агенция „ Митници “.

„ С реализиране на реконструкцията, с изключение на повишение на пропускателната дарба, ще се реализира и по-ускорена обработка на тежкия трафик посредством събиране на една линия на всички контролни действия от компетентността на Агенция „ Митници “ /митническия надзор на интервенциите по митническо оформяне на стоките, обработките по премерване на масата на пътни транспортни средства, разрешителния режим, винетния контрол/ “, оповестиха от Агенция „ Митници “.


Относно другия граничен пункт на територията на област Благоевград или Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златарево “ край Петрич, Вяра Генова изясни, че там към момента планът върви, като към момента не е достигнал стадият на строителство.

„ За страдание в множеството гранични пунктове има много насъбрани документални проблеми, които би трябвало да бъдат решени, с цел да се стигне до утвърден план и най-много за позволение за градеж “, сподели още Генова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР