Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува

...
Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува
Коментари Харесай

Румен Радев в словото си за 3 март: Войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга

" Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито предци дружно освобождаваха родината ни. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата рогозка. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата тирада и нашите дейности. ", сподели президентът Румен Радев в словото си за 3 март по време на тържествената заря-проверка на площад " Народно заседание ".

" Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на българския трикольор. ", добави Радев, явно в подтекста на войната в Украйна, а не на съветските флагове през днешния ден от честването на връх Шипка.

" Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят новата българска държавност. Стожерите на Нова България са просветата, армията, демократичният блян на Апостола и солидарното възприятие, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на офанзиви. Намират се хора, които оферират да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар. Други трансформират чистата и свята република на Апостола в безконтролен политически спектакъл, а театъра - в политика. ", реферира президентът към настоящите в последния месец тематики за Народния спектакъл и Република Северна Македония.

" Войната с предишното е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е еднаквост, опит и ентусиазъм. ", продължи Радев и прикани " да опазим историята от безродници и осквернители ".

" Народ, който допусне да подменят историята му, е жертван да изгуби и свободата си. Нашето предопределение не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, с цел да пребъде България. ", приключи президента.

В словото му нямаше акцент нито за свободата, нито за бъдещето на България, в случай че не броим страха от " запалената рогозка ", а вместо обединителна тирада за националния празник, Радев избра да прави многосмислени политически подмятания.

Румен Радев одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска.

В церемонията пред Народното събрание вземат участие Гвардейският представителният духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка е бригаден военачалник Пламен Йорданов – шеф на щаба на Сухопътните войски, предава Българска телеграфна агенция.

В строя са знамената светини, знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР