Днес вероятно е последното пленарно заседание на 47-ото Народно събрание,

...
Днес вероятно е последното пленарно заседание на 47-ото Народно събрание,
Коментари Харесай

Неприлични жестове, бой и скандали: С какво ще запомним 47-ото Народно събрание

Днес евентуално е последното пленарно съвещание на 47-ото Народно заседание, което ще стане част от историята на българския парламентаризъм. Изминаха съвсем осем месеца от първия звънец. Това бяха интензивни и наситени откъм събития осем месеца. Положихме клетва в разгара на следващата вълна на Коронавирус пандемията. Инфлационните процеси към този момент бяха в действие. Цените на съществени запаси като горивата, тока и газа нарастваха. На всички тези отрицателни феномени, проявяващи се в международен мащаб, бе даден нов мощен подтик на 24 февруари, когато едвам на няколко стотин километра от границата на България стартира война. В тези тежки времена на рецесия 47-ото Народно заседание не бе обединено. Какви бяха аргументите за това, ще дам опция на времето и на българските жители да дадат своята оценка. Напрежението от политическата рецесия, която властваше през 2021 година, явно хвърли своята тежка сянка и върху работата на този състав на Народното събрание. Пленарните съвещания постоянно бяха сцена на лични конфликти, на потребление на пошъл, безсрамен език и език на омразата. С тези думи изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов закри последното съвещание на 47-ия парламент.

„ Тази най-висша естрада беше употребена по неприличен метод за реализиране на политически цели. Поведение, което смятам, че опонира на правилата на парламентаризма. Принципи, които макар че постоянно се повдигаха като тематика от обособените парламентарни групи, не бяха задоволително на респект. Липсваше ни самообладание, приемливост към другия, към особеното мнение. Липсваше задоволително почитание сред народните представители. Въпреки множеството премеждия, 47-ото Народно заседание съумя да одобри 78 закона, да получи отговори на 2478 въпроси и питания от представители на изпълнителната власт и да организира парламентарен надзор в границите на цели 141 часа и 7 минути. Успяхме да намерим и общи позиции по някои законопроекти, планове на решения и заявления “, добави той.

Иванов акцентира, че българското общество има потребност от политически хайлайф, в който да има доверие. „ Българското общество има потребност от сигурност, успокоение и непоклатимост. Българското общество заслужава да живее в една по-добра България. Вярвам, че всеки от нас ще се поучи от грешките си. Призовавам да сме по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, сътрудниците си и към нашите сънародници, без значение дали те се намират в страната, или в чужбина “, уточни той.

От 1 август депутатите излизат във почивка. Очаква се указът на президента за разпускането и на това Народно заседание.

Официалният старт на този парламент бе даден на 3 декември 2021 година Слави Кирилов от „ ИТН “, по традиция най-възрастният в залата, откри съвещанието, което стартира с кворум от 228 депутати. Той разгласи, че има вяра в младите, тъй като те носят нов взор, доста сила, свои цели, идеали и упования.

И този парламент, обаче, не просъществува дълго - единствено осем месеца. Ще го запомним с доста кавги, спречквания и напрежение. Въпреки това, народните представители съумяха да одобряват и значими за страната закони.

Неприлични жестове, пердах и кавги бяха част от запаметяващите се моменти в работата на народните представители. Повече вижте във видеото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР