Днес в унгарската столица Будапеща започна делото срещу Бела Ковач,

...
Днес в унгарската столица Будапеща започна делото срещу Бела Ковач,
Коментари Харесай

Започна делото срещу унгарски евродепутат, обвинен в шпионаж в полза на Русия

Днес в унгарската столица Будапеща стартира делото против Бела Ковач, член на Европейския парламент, упрекнат в шпионаж в интерес на Москва, съобщи Агенция Франс Прес.

Обвиненията против Ковач „ за шпионаж против институции на Европейски Съюз “ и „ шпионаж в интерес на непозната страна “ бяха повдигнати още през декември 2017 година.

Русия не е категорично посочена в материалите по делото, само че Ковач е посещавал неведнъж Москва и се е срещал с съветски посланик, за който се счита, че има връзка с тайните служби.

58-годишният маджарски политик е подозиран в предаване на секретни сведения за енергийните планове на Европейски Съюз, както и информация от вътрешнополитическо естество.

На предварителното чуване, закрито за пресата, Ковач запита обвиняването по какъв начин би могъл да дефинира кой посланик е разузнавач и кой не.

„ Не е написано на челата им “, сподели той.

Веднага след повдигането на обвиняванията Ковач подаде оставката си като член на националистическата „ Юбик “.

По думите на евродепутата унгарският министър председател Виктор Орбан употребява обвиняването против него, с цел да нападна „ Юбик “, която е най-голямата опозиционна партия.

В случай, че обвиняванията, за които се приказва от още от 2014 година, бъдат потвърдени, Бела Ковач е застрашен от сред две и осем години затвор.

Присъдата се чака не по-рано от средата на 2019 година.

Ковач, който уверено отхвърля всички обвинявания, продължава да бъде член на Европарламента. Неговия депутатски имунитет беше свален през 2015 година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР