Днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега, ще

...
Днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега, ще
Коментари Харесай

Вижте един от символите на Варна с разлика от над 90 години

Днес в рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент ", ще ви покажем един от знаците на града с разлика от над 90 години.

Това е Градската художествена изложба " Борис Георгиев " (тогава Държавна мъжка гимназия " Фердинанд I " ). Учебното заведение е основано на 3 ноември 1879 година Първоначално гимназията е настанена в остаряла турска къща на ул. " Панагюрище ", наета от варненската община за 60 турски лири годишно. Дълго време е позната като Старата мъжка гимназия. Започва да действа като двукласно действително учебно заведение дружно с първичното учебно заведение с 3 отделения. Първи учители са Тодор Шишков, който е и първият шеф, Фердинанд Дечев и Димитър Станчев. Има 38 възпитаници. През 1884-1885 година към този момент е действителна гимназия с 240 възпитаници, тогава приключва и първият випуск на гимназията.

На 18 септември 1885 година е осветена новата постройка на учебното заведение (сегашната градска художедтвена изложба на ул. " Любен Каравелов " №1). Построена е в неоготически жанр от уста Генчо Кънев от Трявна въз основа на немски план. От 1888 година гимназията носи името " Фердинанд I ".

Връзката сред гимназията и сегашната градска изложба не е инцидентна. На 14 юни 1943 година в салона на Мъжката гимназия се е състояло учредителното заседание на сдружението на варненските художници. Целите на сдружението и средствата за постигането им са дефинирани от словото на определения ръководител Стефан Гадуларов в деня на свети Лука – патронният празник на сдружението.

На 9 януари 1944 година в Салона на Еврейския дом кметът на града господин Петър Стоянов открива първата, по този начин дълго подготвяна обща дружествена галерия. Тогава се подмята концепцията сдружението да поеме самодейност за създаване на Постоянна художествена изложба. Пръв ненадминатият акварелист Константин Щъркелов прави подаяние от 1016 лева за основаване на фонд за тази цел и незабавно е последван от доста от присъстващите. Кметът на общината дава обещание да ходатайства общинските съветници да впишат в общинския бюджет постоянна годишна дотация за тази цел.

На фотографията от в този момент се вижда и част от постройката на ОУ " Св. Св. Кирил и Методий ". Това е най-старото учебно заведение във Варна. Историята сочи, че през 1860 година братята Никола и Сава Георгиевич, хаджи Стамат, Христо Попович, Х. Мавридов насочват своите старания за разкриване на българско учебно заведение. Две години по-късно се построява постройката и на 25 юли се открива Българското централно учебно заведение (днес Музей на Възраждането). Кръстено е на светите братя Кирил и Методий. През образователната 1955/1956 година учебното заведение се мести в днешната постройка.

Там преди този момент се е помещавало Народното Нахимовско учебно заведение. То е разформирано на 20 август 1955 година, когато с отчет на армейски военачалник Петър Панчевски съществуването му е несъмнено за нецелесъобразно.

На фотографията от в този момент се вижда и камбанарията на Евангелска методистка епископална черква във Варна. Първият дом на църквата е издигнат през 1886 година на ул. " Драгоман " 4 (сега Кукленият театър), който става забележителност на града за времето си. През 1961 година храмът е затворен, а цялото църковно имущество е изхвърлено в лозята отвън града. По късно постройката е преустроена в Куклен спектакъл и продължава да действа, като подобен и до през днешния ден. След демократичните промени методистката общественост се стреми към възобновяване на църквата. Те подаряват остарялата постройка на децата на Варна, а в подмяна получават имот за градеж на нова постройка. На Рождество Христово - 25 декември 1990 година, новата постройка е осветена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР