Надявам се, че в служебния кабинет вече ще настъпи нормалност,

...
Надявам се, че в служебния кабинет вече ще настъпи нормалност,
Коментари Харесай

Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно

" Надявам се, че в служебния кабинет към този момент ще настъпи нормалност, утешение. Искрено искам триумф на служебния кабинет – по този начин, както имах предпочитание и да оказа помощ ". Това разяснява Меглена Плугчиева, към този момент някогашен консултант на служебния министър председател Димитър Главчев и някогашен вицепремиер, отговарвящ за европейските фондове в кабинета на Сергей Станишев.

" Външният министър беше тематика цяла седмица. Аз показах мнение, което беше споделено от дипломатическата общественост. Не можах да бъда потребна с това мнение и там, където мога да бъде потребна, е обикновено да се отдръпва ", уточни тя.

На 23 април стана ясно, че Меглена Плугчиева, която беше назначена като консултант на служебния министър председател Димитър Главчев, подава оставка. Тя изпълняваше ролята на външнополитически консултант на служебния министър-председател, който стана и министър на външните работи. След по-малко от седмица ръководство Димитър Главчев реши да махне в началото назначеният посланик Стефан Димитров. Първото предложение на служебния министър председател бе постът да бъде даден на зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, само че той самичък се отхвърли от номинацията след острата реакция от страна на президента Радев.

Според Меглена Плугчиева Димитър Главчев не е трябвало да съвместява постовете на длъжностен министър председател и на външен министър, а за подобен е трябвало да се излъчи посланик с дълготраен посланически опит.

Особено в едни комплицирани условия – геополотически и с доста рецесии в Европа, считам, че това беше работещото решение “, изясни Плугчиева, която е консултант в служебния кабинет 8 дни.

" Никак не е радостно, би трябвало доста съществено да гледаме на тези неща. Не считам, че обществото би трябвало да живее с мисълта за непрекъснати промени. Мисълта, че всеки, във всеки един миг може да стане министър, демотивира и обществото, и експертите, които градят кариера, да учат езици. Това не би трябвало да бъде принцип ", уточни Меглена Плугчиева.

" Аз съм от поколението, което беше възпитавано, че към триумфа не води асансьор, а би трябвало да се употребява стълбата и човек да пораства малко по малко. В момента като че ли се обръщат нещата и с асансьор незабавно можеш да се качиш на министерския пост, не би трябвало да се случва по този начин. Повече ми се коства, че става един партиен асансьор, доста е рисково ", разяснява някогашният вицепремиер.

" Поканите към мен за политиката бяха и от проф. Габровски, и от господин Главчев. Аз откровено смятах, имах вяра, че с моя опит и подготвеност в избрани сфери, в действителност мога да оказа помощ и че имаме потребност да се включва, тъй като страната ни не е положително във вътрешнополитическо, икономическо, във всякакво положение, а и във външнополитически проект не стоим добре ", изясни още тя.

" Аз, респектирайки правилата за основаване, структуриране и действие на едно служебно държавно управление, поддържах една поредна линия. Затова споделям, че мнението, което показах по тематиката, кореспондираше точно с тези правила. Не можах да бъда потребна ", разяснява Плугчиева.

Според нея с назначението на Георги Тахов за министър на земеделието секторът ще бъде укротен.

" Не биваше да се позволява предлагането на някогашния финансов министър Асен Василев за превръщането на държавните горски предприятия в еднолични акционерни сдружения с право на банкрут, приватизация и разпродажба. Това би било съдбовно за българските гори и за българската страна - в стопански, екологичен и обществен проект ", уточни още Меглена Плугчиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР