Днес в определени страни разбиването на бутилка шампанско в корпуса

...
Днес в определени страни разбиването на бутилка шампанско в корпуса
Коментари Харесай

Защо кръщаваме корабите с бутилка шампанско

Днес в избрани страни разбиването на бутилка шампанско в корпуса на транспортен съд се смята за традиция преди стартирането му във водата, изключително във Англия и Съединените щати. Хората обаче правят такива церемонии видимо, откогато вършат плавателни съдове.

Както и през днешния ден, по този начин и преди този момент чупене всъщност се е правило за шанс, триумф и благодат в пътешествията на кораба и пасажерите му. Например, едно от най-ранните известни споменавания на сходна традиция при стартирането на транспортен съд във вода е още отпреди към 5 000 години, когато човек от Вавилон написа: „ На боговете съм направил жертва от волове “, преди да пусне транспортен съд, който самичък е направил.

 Friedland Van Bree-1810

Древните гърци, римляни и египтяни също призовавали респективните си богове да защитят новия им транспортен съд и неговия екипаж по време на първото му стартиране във водата. Например, античните гърци, по време на своите тържества при стартирането, пият вино, с цел да почетат боговете и поливали кораба с вода като някакъв тип благословия.

Религиозните аспекти на кръщенето на кораби се резервират и в много по-модерни времена, изключително в католическите страни. Например, има данни за кръщене на транспортен съд от рицарите на Малта през 17 век, когато двама братя, които се качват на нов боен транспортен съд, споделят молитва и поръсват със светена вода по целия транспортен съд, преди да го пишат подготвен и да го изпратят във водата.

След протестантската реформация, почнала съществено след представянето на „ 95 тезиса или дебат по отношение на силата и успеваемостта на индулгенциите “ на Мартин Лутер през 1517 година, избрани страни в Европа махат някои аспекти на религиозната част от кръщението. Вместо религиозните водачи да правят тази процедура, членовете на монархията или военните водачи биха поели отговорностите за кръщенето.

 The-Prince-Royal-arriving-at-Flushing-in-1613

Prince Royal

Например, 65 години преди гореказаната история с рицарите на Малта, през 1610 година принцът на Уелс участва на кръщенето на Prince Royal. В този случай на борда на кораба е сложена чаша, която е просто огромна и скъпа чаша, направена от някакъв драгоценен метал, нормално сребро. Принцът отпива церемониална глътка вино от чашата и по-късно хвърля останалото наличие по палубата. След това чашата пък е хвърлена от борда на кораба, с цел да си я улови някой благополучен наблюдаващ на церемонията.

 NRCHRISTEN

Бившата първа дама на Съединени американски щати, Нанси Рейгън, кръщава кораба USS Ronald Reagan

В края на 17 век церемонията с чашата е сменена с разтрошаване на бутилка вино. Тази промяна беше частично, тъй като чашките бяха извънредно скъпи, а английският флот бързо растеше и просто не е практично да продължаваш да раздаваш скъпите чаши всякога, когато транспортен съд се пусне във вода.

Що се отнася до прекосяването от вино към шампанско, счита се, че желанията просто са се трансформирали с времето. Шампанското се преглежда като „ благороден “ алкохол – за известно време през XIX век е по-популярен от виното измежду елита в разнообразни страни – и по тази причина това се счита за най-хубавият вид за кръщене на кораби. И в някои страни традицията за потреблението му се задържа от този момент.

Виното и шампанското не са били единствените типове течност, употребявани за кръщене на кораби даже и през най-новата история. Ползвали са се също и уиски, ракия и даже морска вода. Например, по време на сухия режим в Съединените щати, алкохолът ненапълно изпада от церемонията, а вместо него постоянно се употребяват вода, сок или сайдер.

Днес се счита за неприятен шанс, в случай че бутилката шампанско не се счупи в кораба. През 2007 година херцогинята на Корнуол се опита да разбие бутилка шампанско в корпуса на Queen Victoria, само че бутилката не се чупи. Няколко седмици по-късно близо осемдесет пасажери се разболяват от някакъв заразна стомашен вирус. Обществото назовава случая „ Проклятието на Камила “ и всички показват към херцогинята и неуспеха й да счупи бутилката шампанско като причина пасажерите да се разболеят.

Разбира се, явно е, че цялата гала е поверие, само че с цел да се избегне „ неприятния шанс “, хората са измислили разнообразни способи да подсигуряват, че бутилката ще се счупи. Основният проблем е, че бутилките са направени да не се счупят – в края на краищата човек като си вземе шампанско, го взима, с цел да го пие, и е кофти да се счупи инцидентно. Те също би трябвало да устоят на високото налягане вътре, тъй че са много твърди по принцип. Но когато бутилката има някакъв дребен недостатък в нея, якостта й понижава. Така че бутилките постоянно се набраздяват авансово, с цел да се избегнат неловки обстановки.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР