Днес в Лондон ще се проведе церемонията по държавното погребение

...
Днес в Лондон ще се проведе церемонията по държавното погребение
Коментари Харесай

Погребват кралица Елизабет II | Ще присъстват над 500 държавни лидери и високопоставени лица от цял свят

Днес в Лондон ще се организира церемонията по държавното заравяне на английската кралица Елизабет Втора (1926-2022). Тя ще стартира в 13 часа българско време и постави завършек на 11-дневния народен печал в Обединеното кралство.

За погребението в Лондон дойдоха над 500 държавни глави и високопоставени фигури от чужбина, измежду които и българския президент Румен Радев.

След четиридневно поклонение в най-старата зала на парламентарния комплекс, тази заран ковчегът с тленните остатъци на кралицата ще бъде изместен в намиращото се против Народното събрание Уестминстърско абаство, където в 13.00 часа българско време ще стартира държавното заравяне. Ковчегът ще бъде пренесен на оръдейна платформа, теглена от 142- моряци.

Властите са се подготвили за стотици хиляди фенове и церемонията ще се организира при засилено полицейско наличие.

След церемонията тя ще бъде заровена в Уиндзор.

Сред стотиците международни водачи и короновани особи, които са поканени на церемонията, е и българският президент Румен Радев.

Цар Симеон II ще участва на траурната гала.

Американският президент Джо Байдън дойде през вчерашния ден в Лондон и се поклони пред ковчега, изложен в Уестминстър хол.

Сред водачите, които не получиха покана, е съветският президент Владимир Путин, на което Москва отговори изключително остро.

Припомняме, че кралицата умря на 8 септември на 96-годишна възраст.

Британският монарх бе под здравно наблюдаване в последните си дни в двореца " Белморал ".

Кралицата назначи Лиз Тръс за министър-председател точно в Балморал, вместо да пътува до Лондон за събитието.

Кралица Елизабет се възкачи на престола през 1952 година и стана очевидец на големи обществени промени.

Смъртта на кралицата поставя завършек на най-дългото ръководство в историята на Обединеното кралство и едно от най-дългите ръководство на всеки държавен глава.

Елизабет II стана кралица след гибелта на татко си крал Джордж VI на 6 февруари 1952 година Тя организира коронацията си в Уестминстърското абатство на идната година.

Нейното ръководство от 70 години е със седем години по-дълго от това на кралица Виктория.

След гибелта на Елизабет II най-големият ѝ наследник Чарлз, някогашният принц на Уелс, оглави страната в печал като нов крал и държавен глава на 14 страни от Британската общественост.

Новият крал е Чарлз III, както бе публично доказано.

За Чарлз има спорни страсти. Ще има огромна горест, която той загатва в изказването си, за загубата на майка си.

Но също по този начин, това е моментът, в който най-сетне реализира ориста си. Той е най-възрастният и най-дълго служил правоприемник в английската история. Той ще бъде най-възрастният, на 73 години, станал крал в английската история.

Чарлз III ще разбере, че това е предизвикателство - да влезеш в ролята, сполучливо заемана от Елизабет II толкоз доста години.

Имаше доста време да мисли за това. Единственото, което е ясно, е, че той изцяло схваща ролята на монарх, която е доста друга от тази на принца на Уелс. Той ще заеме престола по собствен метод, само че в границите на рестриктивните мерки на конституционната монархия.

Чарлз III се базира на майка си в първото си слово като английски монарх. Той разгласи, че посвещава живота си в работа на своите жители.

Хиляди пожелаха да отдадат респект в неделя на кралицата. Това докара до часове очакване за доста от тях. Около 430 души са получили помощ от Лондонската работа за спешна помощ и други сходни организации, до момента в който са били на опашката.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР