Днес в Комисията по заетост и социална политика на Европейския

...
Днес в Комисията по заетост и социална политика на Европейския
Коментари Харесай

Пирински към Катайнен: Комисията загърбва неравенствата!

Днес в Комисията по претовареност и обществена политика на Европейския парламент се състоя чуване на вицепрезидента на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за ресорите работни места, напредък, вложения и конкурентноспособност. Обръщайки се към Катайнен, евродепутатът социалист Георги Пирински посочи, че първа грижа на Комисията и в частност на вицепрезидента следва да бъдат задълбочаващите се и все по-разнообразни неравенства сред страните -членки и вътре в тях - въпроси, които вицепрезидентът не засегна в уводното си ревю, отдадено на тематиките за изкуствения разсъдък и уменията.
Пирински посочи, че съгласно настоящи отчети годишният недостиг на обществени вложения в границите на Европейски Съюз в обучение, опазване на здравето, жилищна политика, обществени грижи и други обществени действия възлиза на 100-150 милиарда евро - сума, надалеч надхвърляща програмираните за задачата средства. Що се отнася до националните бюджети, то в тях обществените разноски систематично бяха орязвани вследствие на политиката на внезапни бюджетни съкращения ( на остеритет), налагана от Комисията. По-нататък - в новата бюджетна рамка за интервала след 2020г. целевите средства за кохезионна политика се редуцират с цели 10%.
В умозаключение Пирински уточни, че Комисията на процедура не слага в центъра на своята активност осъществяването на главния приоритет на Европейския Съюз да предизвиква икономическото, общественото и териториалното доближаване, и солидарността сред държавите-членки.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР