Днес в Черна гора се провеждат предсрочни парламентарни избори -

...
Днес в Черна гора се провеждат предсрочни парламентарни избори -
Коментари Харесай

Предсрочни избори в Черна гора: Нагласи и перспектива

Днес в Черна гора се организират предварителни парламентарни избори - първите след провалянето на някогашния водач на Демократическа партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович на президентските избори през април предходната година, откакто той беше на власт 30 години като държавен или държавен началник, съобщи БГНЕС.

Черна гора претърпява непрекъснати политически разтърсвания, откогато настоящото държавно управление на министър-председателя Дритан Абазович загуби парламентарния избор на съмнение през август 2022 година

Приблизително 550 000 черногорски жители имат право да гласоподават, а няколкостотин локални и интернационалните наблюдаващи ще следят вота.

" Проучване на Центъра за народна власт и права на индивида (CEDEM) от предишния месец сложи партия „ Европа в този момент " (ПЕС), която също по този начин поддържа по-тесни връзки със Сърбия, отпред с 29,1% преди парламентарните избори ", заяви „ N1 “.

Представени са 15 листи за предварителни избори

Яков Милатович от ПЕС завоюва президентския избор през април. Лидерът на партията, Милойко Спаич, е считан за любимец за нов министър-председател.

Милатович и Спаич основаха популистката платформа " Европа в този момент " през февруари 2022 година, като предложиха понижаване на здравните вноски за увеличение на минималната работна заплата от 220 на 450 евро. По-късно те създоха политическото придвижване " Европа в този момент ", което поддържа европейската интеграция на Черна гора.

Движение за права и свободи взе участие в предварителните избори независимо без досегашните си сътрудници социалдемократите, Либералната партия и Демократичния съюз на албанците, а също по този начин Джуканович към този момент не е отпред на партията. Според някои изследвания на публичното мнение наподобява, че Движение за права и свободи може да разчита на поддръжката на 20% от гласоподавателите.

Партията „ Обединено деяние за промени “ (УРА) на сегашния длъжностен министър председател Дритан Абазович, която прави коалиция с „ Демократическата партия “ на Черна гора на Алекса Бачич, се чака да завоюва сред 10-15% от гласовете.

Проруската и просръбска коалиция от три партии престана да съществува неотдавна и „ Движение за смяна “ на Небойша Медойевич от този блок ще взе участие в изборите независимо.

Другите две партии – „ Нова сръбска народна власт “, водена от Андрия Мандич, и „ Демократичната национална партия “, водена от Милан Кнежевич, ще вземат участие дружно в изборите и сега се употребяват с поддръжката на 10-15 % от гласоподавателите. Те участваха и на последните избори за президент като „ Демократичния фронт “ (ДФ).

Политическите партии, представляващи етническите малцинства, показаха най-вече самостоятелни листи.

Очаква се две политически партии, представляващи етнически албанци, да завоюват по едно място. Представителите на етническите бошняци ще получат две места.

Смята се, че листата на „ Хърватската гражданска самодейност “ има късмет да премине преференциалния избирателен предел от 0,3 %.

През март Джуканович прикани за предварителни избори на 11 юни

След като преди този момент разпусна Народното събрание след приключването на 90-дневния период, в който кандидат-премиерът Миодраг Лекич трябваше да сформира държавно управление, в средата на март Джуканович, който по това време изпълняваше функционалностите на президент, прикани за предварителни избори.

" Прилагайки член 92, алинея 5, взех решение да насроча избори за 11 юни ", съобщи Джуканович на конференция на 17 март, като означи, че е уверен, че най-хубавото решение на политическата рецесия в страната е разпускането на Народното събрание и насрочването на предварителни парламентарни избори.

Крайният период, в който Лекич трябваше да сформира 44-тото държавно управление, изтече на 16 март. Той осведоми водачите на парламентарното болшинство, че не разполага с нужната поддръжка за сформиране на кабинет, защото му липсват три гласа от представителите на гражданското придвижване УРА, ръководено от служебния министър председател Дритан Абазович.

Наблюдатели от Европейския парламент (ЕП)

Никос Папандреу ще управлява делегацията на Европейския парламент за наблюдаване на парламентарните избори в Черна гора, планувани за 11 юни, заяви „ Юръпиън Уестърн Балканс “.

В допълнение към делегацията на Екологичен потенциал, 16-членна делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), водена от Райнхолд Лопатка, ще пътува до страната от 9 до 12 юни 2023 година, с цел да следи провеждането на предварителните парламентарни избори на 11 юни, дружно със представители на Службата за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ) към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Делегацията ще се срещне с водачите и представителите на главните политически партии, които вземат участие в изборите, с ръководителя и членовете на Държавната изборна комисия, както и с представители на гражданското общество и медиите, преди да следи гласуването на 11 юни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР