Днес целият свят е обсебен от устройства: смартфони, таблети и

...
Днес целият свят е обсебен от устройства: смартфони, таблети и
Коментари Харесай

Вирусът на дигиталната деменция (на вниманието на всички родители)

Днес целият свят е захласнат от устройства: смарт телефони, таблети и други цифрови технологии. Заедно с тях в света навлиза и вирусът на цифровата деменция. И това не е смешка, това е диагноза.

През 2007 година експерти забелязали, че всяка година от ден на ден деца от цифровото потомство страдат от нарушавания на вниманието, загуба на паметта, ниски равнища на самоконтрол, когнитивни нарушавания, меланхолия и подтиснатост.

Изследванията демонстрират, че мозъците на цифровото потомство претърпяват промени, сходни на тези, които се появяват след травматично мозъчно увреждане или в ранните стадии на деменция – деменция, която нормално се развива в преклонна възраст.

Трудно е за поверие, само че средностатистическият седемгодишен европеец към този момент е прекарал повече от една година от живота си пред екраните (24 часа в денонощието), а 18-годишният е прекарал повече от четири години!

Ще  кажете, че децата през днешния ден са напълно разнообразни? Да, децата са разнообразни, само че мозъкът им е същият, какъвто е имал човек преди хиляда години – 100 милиарда неврони, всеки от които е обвързван с десетки хиляди себеподобни.

Мозъкът би трябвало да се развива и храни. Всички наши мисли, дейности, решение на комплицирани проблеми и дълбоки размисли оставят отпечатък в нашия мозък.

„ Нищо не може да размени това, което децата получават от личното си, свободно и без значение мислене, до момента в който изследват физическия свят и се сблъскват с нещо ново “, споделя английският професор по логика на психиката Таня Бирон.

Ще бъдете шокирани, само че от 1970 година радиусът на интензивност на децата (пространството към дома, в което децата свободно изследват света към тях) е намалял с 90%!

Светът се сви до екрана на смарт телефон. Децата са не запомнили и, което е още по-лошо, просто не знаят какво е да тичат под дъжда, да пускат лодки, да се катерят по дърветата или просто да си приказват едно с друго. Седят с часове, заровени в смарт телефона си. Но те би трябвало да развият мускулите си, да са наясно с рисковете, които светът е подготвил за тях, и просто да поддържат връзка с приятелите си.

„ Удивително е какъв брой бързо се образува напълно нов вид среда, където усетът, обонянието и докосването не се подтикват, където през множеството време седим пред екраните, не се разхождаме на чист въздух и не прекарваме време в лицето диалози в лице “, споделя Сюзън Грийнфийлд.

Определено има защо да се тревожим. Мозъкът се образува, когато има външни тласъци и колкото повече са, толкоз по-добре за мозъка. Затова е доста значимо децата да изследват света физически, а не виртуално. Растящият мозък се нуждае от това, тъкмо както преди хиляда години.

Също по този начин детето се нуждае от здрав и пълностоен сън. Но актуалните деца не са в положение да изоставен интернет и да се откъснат от компютърните игри. Това доста понижава продължителността на съня им и води до разстройства. Какво развиване може да има, когато сте изтощени и главата ви боли, а учебните задания просто не се побират в главата ви?!

Как цифровите технологии могат да трансформират мозъка на детето, ще попитате? Първо, броят на външните тласъци е стеснен заради монотонното развлечение в интернет. Детето не получава нужния опит, с цел да развие задоволително значими зони на мозъка, които дават отговор за емпатията, самоконтрола, вземането на решения…

А това, което не работи, умира. В последна сметка, човек, който е спрял да върви, има атрофирани крайници. Децата не са привикнали да запомнят информация – по-лесно им е да я намерят в търсачките. Това е казусът с паметта. Изобщо не я упражняват.

Мислите, че децата са станали доста по-умни с помощта на интернет? Знаете ли, че днешните 11-годишни извършват задания на равнището, което са показвали осем- или деветгодишните преди 30 години.

Изследователите означават, че една от главните аргументи за това е животът във виртуалния свят.

„ Страхувам се, че цифровите технологии инфантилизират мозъка, трансформирайки го в нещо като мозък на дребни деца, които са привлечени от бръмчащи звуци и ярки светлини, които не могат да се концентрират и да живеят в сегашния миг, споделя Сюзън Грийнфийлд.

Но към момента можете да спасите децата си! Достатъчно е единствено да ограничите времето за потребление на всички типове джаджи.

Ще се изненадате, само че Стив Джобс, гуруто на цифровата промишленост, направил тъкмо това. Децата му въобще не употребявали iPad и им било неразрешено да употребяват други джаджи през нощта и през почивните дни.

Ето ви отговора на въпроса „ Какво да вършим? “. Погрижете се за идващото потомство. Замислете се какво ги чака бъдещето след 10-20 години, в случай че през днешния ден прекарват половин ден пред екраните на ултрамодерните си електронйи устройства.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР