Днес светът на модата чества 140 години от рождението на

...
Днес светът на модата чества 140 години от рождението на
Коментари Харесай

Светът на модата отбелязва 140 години от рождението на Габриел „Коко“ Шанел

Днес светът на модата празнува 140 години от рождението на първата звезда в модата през 20-и век. Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 година в Сомюр, Франция. Бъдещата законодателка на актуалната мода израства в оскъдно семейство с необразовани родители и, както написа „ Л‘Експрес “ през 1998 година, „ Шанел цялостен живот се опитваше да прикрие произхода си “.  

Габриел и сестра й Жулия се образоват в дом за сираци. Униформата, която се постанова да носят, е бяла риза и черна пола. Години по-късно Шанел ще трансформира този знак на бедността в демонстрация на сдържана грациозност. 

Шанел стартира работа в ателие за направа на дантели през 1902 година Успоредно с това пее в кабарета, откъдето идва и прякорът Коко. Трудните години на младата Габриел постоянно са предизвиквали интереса на биографите. Животът й е сюжет на филми, пиеси, даже мюзикъл.

Връзката на Шанел с кавалерийски офицер й дава концепция за освобождение на женското облекло от корсетите и кринолина, откривайки лекотата и удобството на детайли от мъжките облекла. През 1910 година Габриел основава стилната си къща „ Шанел мод “ в Париж. 

Списъкът с моделите, които разпространява Коко Шанел, наподобява безконечен. Благодарение на нея сред двете международни войни стартират да се носят спортни костюми, пуловери, сака, облекла от туид – еластични и последващи придвижванията на тялото, публични черни рокли, бели ризи, райета, така наречен приблизително токче на обувките, изкуствените перли, подстриганата „ на линия “ коса. Модното дружество последователно се уголемява и марката „ Шанел “ се трансформира в империя. През 1921 година дизайнерката пуска на пазара именития си парфюм „ Chanel N°5 “ и по този начин става първият моделиер, затворил кръга на първокласната промишленост с облекла, мирис и бижута. В същото време Коко Шанел получава самопризнание за артистичния си талант – серия картини на художника Пабло Пикасо са въодушевени от нейната визия за облеклото и тялото. Преди Втората международна война дизайнерката съумява да наложи стила си и в Холивуд.

Модната къща на Шанел е наранена от стачките през 30-те години на 20-и век, а след това търпи имиджови вреди поради връзката на дизайнерката с върховен немски офицер по време на нацистката окупация. След края на войната Габриел Шанел се отдръпва в Швейцария поради обвинявания в колаборационизъм. През това време модата потегля по нов път – следвоенна Европа желае да преоткрие лукса и женствеността и семплите модели на Шанел наподобяват скучни и старомодни.

Новият законодател в модата е Кристиан Диор, а звезда на „ унисекс “ стила става Ив Сен Лоран. Шанел дръзва да покаже своя сбирка едвам през 1954 година Успехът във Франция и Европа е по-скоро сдържан. Големите продажби към този момент са в Съединени американски щати. Бизнес средите правят оценка динамичността и свободата в моделите. Една от огромните почитателки на френската дизайнерка е брачната половинка на Джон Кенеди - Жаклин.

Костюмът „ Шанел “, който носи тя в деня на убийството на президента Кенеди, за жалост става най-известният розов костюм в историята, написа „ Венити феър “ през 2020 г. 

Втората половина на 20-и век остава сложна и спорна за Коко Шанел – стилът на хипитата през 60-те години е в спор със сдържаността, която тя се пробва да постанова повече от шест десетилетия. Освен това французойката отхвърля изрично до края на живота си да стартира къси поли, потвърждавайки, че те са в прорез с елегантността.
Коко Шанел умира в Париж през 1971 година В обявлението за гибелта й в. „ Ню Йорк таймс “ я назовава „ един от най-великите дизайнери на 20-и век “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР