Днес сме изключително щастливи, защото говорим много за този проект,

...
Днес сме изключително щастливи, защото говорим много за този проект,
Коментари Харесай

Тодор Попов: Днес започва практическата подмяна на старите ...

" Днес сме извънредно щастливи, тъй като приказваме доста за този план, съвсем една година. Всички тези планове са комплицирани. Зад всеки от тях стои трудът на извънредно доста хора, стои положителното ни партньорство с страната, стои доста експертиза и доста старания. Затова съм благополучен, че започнахме практическата замяна на старите осветителни тела с нови, доста по-енергийно ефикасни, " това показа кметът Тодор Попов при старта на реализацията на плана „ Реконструкция и рационализация на част от уличното осветяване на гр. Пазарджик” по Процедура „ Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване на общините “ по Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 година “.

" Аз желая да благодаря и да подчертая, че без положителното ни партньорство с министерството на стопанската система и с нашия другар, някогашният енергиен министър госпожа Петкова, това не би могло да стане. Неслучайно тук е също нашият другар господин Добрев, който беше ръководител на Комисията по енергетика в по-предишното Народно заседание. Радвам се, че и той е тук, тъй като без тази симбиоза нямаше по какъв начин да се случат тези резултати. Искам още веднъж да напомня, че това са безплатни средства по така наречен Норвежки план. Т.е. норвежкото държавно управление дава на българското държавно управление тези пари, с цел да може да реализира тези политики, които смята за значими, свързани с енергийната успеваемост и възстановяване качеството на живот в съответните регионални центрове ", разясни Тодор Попов.



Той уточни, че изгодите ще са минимум две. Първо, че ще има доста по-добро качество на услугата като осветяемост, защото старите лампи са към този момент морално остарели и второ - намаляване на разноските на половина. Предвидената спестовност е към 50%, което в годишен проект и при обсег на целия град, от сегашните 1,5 млн. лв. ще бъдат освободени 700-800 хиляди лв. годишно, които ще бъдат пренасочени за нещо друго, обвързвано отново с благоустрояването на Пазарджик, а също така и средствата за поддръжка ще намалеят.



" Много е значимо да отбележим, че в този план е планувано и построяването на един мини фотоволтаичен парк, посредством който ще доставяме част от нужната електрическа енергия за уличното осветяване. Това са модерните европейски политики, които ние би трябвало да следваме. Силно се надявам, че след някакъв доста къс период от време ще имаме едно работещо държавно управление, отговорно и стабилно, с цел да може по-бързо да се възползваме и от опциите, които ни дава Планът за възобновяване и развиване, както несъмнено и от последната опция на кохезионната политика на Европейски Съюз във връзка с източните страни за равнене на стандартите.

Надявам се на едно по-професионално отношение към ръководството на страната, а не по този начин прочувствено и леко аматьорски, както беше през последния месец и половина, с цел да стартираме от началото на идната година практическата реализация на опциите и реализацията на плановете, които са значими за българските общини, за българската стопанска система и страна ", сподели още кметът на Пазарджик.



От своя страна шефът на консорциума, който ще извършва плана за ново енергоефективно улично осветяване Владимир Сиромахов увери, че имат намерение да се оправят с реализацията му за по-кратък от заложения. Работата ще стартира от огромните булеварди: „ Г. Бенковски”, „ България” и „ Цар Освободител”, като дружно с това ще се построява и фотоволтаичната централа на покрива на зала „ Хебър”. „ Със сигурност ще бъде осезаема разликата в осветеността на улиците, както и в пестенето на сила, което е главен приоритет на проекта”, акцентира изпълнителят.

*Проектът се финансира от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, Приоритетна ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “, процедура BG16RFOP001-1.013 „ Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020 “ по Договор №BG16RFOP001-1.013-0007-C01 и е на стойност 1 549 352,68 лева, от които 232 402,90 лева са национално съфинансиране, а 1 316 949,78 лева е финансирането от Европейския фонд за районно развиване.

Строително-монтажните работи за обекта са на стойност 403 992,00 лева без Данък добавена стойност.

Строителството ще се осъществя в интервала 25.05.2021 година – август 2021 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР