Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална

...
Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална
Коментари Харесай

Пуснаха движението по първия реален автомагистрален участък между Видин и Ботевград

„ Днес сме една концепция по-близо до това да имаме естествена съгласуваност сред столицата и Видин и естествен транспортен кулоар, който да свързва гръцката и румънската граници “. 

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков пред медии през днешния ден откакто инспектира новопостроения 13,6-километров сектор сред Макреш и Бела от бъдещата автомагистрала Видин – Ботевград.

Андрей Цеков. Снимка: Министерство на регионалното развитие

След направената от него инспекция на положението на трасето министър Цеков изрази задоволството си, че стартирането на този доста дълго чакан сектор по направлението ще разреши да бъде избегнато най-трудното трасе – сред Бела и Димово , да се изнесе трафикът отвън това рисково трасе и да бъде изместен отвън град Димово.

Регионалният министър акцентира, че това е първият действителен автомагистрален сектор по направлението сред Видин и Ботевград , което ще е с дължина към 190 км. Той изясни, че първата подготвена правата е с габарит 28 м тук-там, с две ленти за придвижване в посока, в някои сектори с спомагателна лента за тежкотоварен трафик и за бавнодвижещи се коли. Министърът означи съществуването по трасето на два пътни възела , осветяване, мост с дължина 118 м над река Арчар, два виадукта – с дължина надлежно 205 м и 218 м, железопътен надлез, голям брой селскостопански надлези и подлези.

Продължава дейното строителство и в останалите сектори на автомагистралата , акцентира Андрей Цеков. Той осведоми, че се работи по 30-километровото трасе сред Видин и Макреш . Съгласно контракта секторът би трябвало да бъде приключен до края на тази година. В идващия месец ще бъде рестартирано строителството в идващия сектор – сред Бела и Ружинци . Около средата на годината се чака да има позволение за градеж за секторите сред Ружинци и Монтана .

Най-проблемният сектор е Монтана – Враца , за който от 2013 година не е проектирано ново трасе откакто е отречено съществуващото, разяснява министър Цеков. И добави, че оповестената социална поръчка за създаване на нов скоростен път сред Враца и Монтана и за рационализация на обхода на Враца е пред привършване. Същевременно е оповестена социална поръчка за главен ремонт на сектора сред Враца и Мездра, тъй че да може да се свърже с новото трасе сред Мездра и Ботевград , което в границите на 2024 година би трябвало да бъде напълно отворено за придвижване.

„ Реалистично видяно се надявам, че до края на 2026 или 2027-а година бихме могли да имаме изцяло построено трасе. Разбира се, с ангажимента, че сред Монтана и Враца ще отнеме повече време, защото там са в доста начална фаза на строителство и е належащо да се проектират няколко разновидността на трасе и да се мине през екологични оценки. Това е един развой, който от началото на проектирането до утвърждението на трасето нормално лишава към 2 години и по-късно към този момент може да се приказва за строителство. Но от 200 километра автомагистрала бихме могли да имаме 170 в обозримо бъдеще през идващите 3 години “.

В отговор на въпрос дали неналичието на Акт 16 за сектора Макреш – Бела е проблем министър Цеков отговори, че е рутинна процедура при подготвеност и приемане на един обект от възложителя да се направи организация за краткотрайна употреба. Това се прави и е правено във всички автомагистрални сектори, а в границите на идващия месец ще бъде публикуван акт 16 за новопостроеното трасе. Движението по трасето Макреш – Бела беше пуснато през днешния ден. Министърът означи, че стартирането му в употреба ще бъде облекчение за всички пътуващи, като финалното решение ще пристигна тогава, когато е подготвена цялата автомагистрала.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР