Днес Слънцето избухна с най-мощното си изхвърляне на маса през

...
Днес Слънцето избухна с най-мощното си изхвърляне на маса през
Коментари Харесай

Най-мощното от 12 години слънчево изригване изпраща радиация към Земята

Днес Слънцето избухна с най-мощното си изхвърляне на маса през последните 12 години, резултат от сливането на двете най-големи групи слънчеви петна. Геомагнитната стихия, вследствие от слънчевата интензивност довечера може да провокира мощни полярни сияния, заяви НАСА.

Сегашното изригване принадлежи към клас X, то има оценка Х9.3, което го прави една от петте най-мощни детонации на повърхността на Слънцето, от времето, когато се води статистика на тези събития.

Това се случва от страната на Слънцето, която " гледа " към Земята и затова нейното влияние върху нашата планета ще бъде оптимално.

Събитието с мощ X9.3 е най-голямото изригване до момента в настоящия безоблачен цикъл от към 11 години.

Настоящият безоблачен цикъл стартира през декември 2008 година и в този момент се понижава по интензитет и се насочва към слънчевия най-малко.

Това е етапа, когато такива изригвания на Слънцето ще са все по-редки, само че историята демонстрира, че могат въпреки всичко да ни изненадат.

Засега не се знае с акуратност какви ще са следствията за живота на Земята, астронавтите и спътниците в орбита.

Вероятно резултатът върху електрическите мрежи или спътниците ще е нищожен. Пътниците и екипажа на високо летящи самолети на високи географски ширини могат да бъдат изложени на нараснал радиационен риск.

Американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) съобщи във вторник, че е издадено предизвестие G3 Watch.

Предупреждението значи, че нации и страни, над жълтата линия на изображението долу могат да следят северно зарево довечера.

Вредната радиация от изригването не може да премине през земната атмосфера, с цел да се отрази на хората на земята, само че когато е задоволително мощна, тя може да наруши атмосферата в пласта, където са на орбита GPS и информационните спътници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР