Днес ситуацията в България наподобява тази през 1934 г., когато

...
Днес ситуацията в България наподобява тази през 1934 г., когато
Коментари Харесай

Гешев създаде „Граждански блок“, ще участва на избори

Днес обстановката в България прилича тази през 1934 година, когато всички партии са банкрутирали морално и са изпразнени от наличие.

Това разгласи някогашният основен прокурор Иван Гешев, който представиполитическия си план " Граждански блок ".Партии у нас няма, има корпорации, търговци, които пазят ползите на своите притежатели, изясни той.

Новата групировка няма да е партия, а гражданско съдружие. Платформата " Граждански блок " ще взе участие на идващите избори, разгласи Гешев, като посочи, че ще се борят за законодателни промени, тъй че освен регистрирани като партии обединения да имат право да вземат участие в избори. Не се усещам комфортно в партийни облекла, изясни Гешев.

Ние сме самостоятелни българи, които обичат родината си, сподели още той.

По думите му прокуратурата е затворена тематика за него. Все отново Гешев разяснява, че при визитата си през днешния ден у нас европейският основен прокурор Лаура Кьовеши не се е срещнала с нито един представител на правосъдната власт. Аз съм се срещал доста пъти с госпожа Кьовеши, до момента в който бях основен прокурор, посочи Иван Гешев.

Днес наподобява, че има две Българии, които живеят паралелно една на друга.

Първата е тази на политическия отпадък и присъдружните им медии и анализатори. В нея всичко наподобява наред – ръководството е по-стабилно от всеки път, а ПП-ДБ и ГЕРБ са спечелили изборите.

Другата България обаче е тази на болшинството. Там така наречен " спечелили " претърпяха тежък провал, а сглобката им се разпада. Неслучайно демократичното е синоним на двойните стандарти. И с цел да потвърдя това си изказване ще се спра на три обстоятелството, които комфортно убягнаха от очите на политическите коментатори.

На първо място, усещане прави тежкият електорален удар, който понесоха двама от участниците в тройната коалиция – Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ. За единствено шест месеца двете обединения изгубиха голям брой гласоподаватели – общо към 500 000. На последните парламентарни избори през април те получиха общо към 1,3 млн. гласа, до момента в който през днешния ден поддръжката за тях се е свила до под 800 000. Всичко това приказва, че двете обединения са изгубили доверието на хората.

Важно да обърнем внимание и на тежкия избирателен неуспех на ГЕРБ, който неизвестно за какво всички се пробват да ни показват като величествен триумф. Резултатите в София, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Ловеч, Силистра, Дупница, Панагюрище и десетки по-малки общини са трагични.

Провалът се вижда най-отчетливо в столицата, където партията на Бойко Борисов понесе троен удар:

Наложеният от него претендент за кмет се показа толкоз едва, че не съумя да доближи до балотаж.
Броят на съветниците на ГЕРБ в столичния общински съвет понижа на половина – от 27 на 14.
А на втория тур партията загуби борбата в 21 от общо 24 региона на столицата. Собственикът на ГЕРБ Бойко Борисов продаде гласоподавателите си в полза на персоналното си оцеляване.

На последно място, медиите и така наречен политически анализатори не видяха най-големите печеливши. Това несъмнено са гражданските претенденти, които бяха издигнати от инициативни комитети или посредством листите на дребни извънпарламентарни партии и локални обединения. На тези избори те се трансфораха в първа политическа мощ като общият брой на гласовете подадени за тях надвишава този за ГЕРБ и ПП-ДБ взети дружно.

Сглобката, неправителството и некоалицията нямат никаква легитимност да ръководят страната. Налице е тежък срив на партийната система, като партиите не престават да се провалят в ролята си на медиатор сред жителите и властта, тъй като са се трансформирали в търговци. Недоверието в политическите сили и техните притежатели е голямо и то към този момент компрометира изборната ни система, и обезсмисля демократичния развой.
За всеки трезво мислещ човек от дълго време е ясно, че България повече не може да продължава по този начин, в случай че желаеме да имаме бъдеще за децата ни. Необходими са дейности, които да доведат до решаването на рецесията, обвързвана с колапса на партийната система. Това обаче не може да стане с учредяването на следващата политическа партия, тъй като в актуалната среда тя няма да получи нужното доверие.

Решението е друго – партиите се провалиха и е време да дойдат жителите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР