Днес системата на МВР се раздели с един от най-колоритните

...
Днес системата на МВР се раздели с един от най-колоритните
Коментари Харесай

МВР се раздели с един от най-колоритните си министри, ето какво следва след оставките

Днес системата на Министерство на вътрешните работи се раздели с един от най-колоритните и словоохотливи свои министри. За близо година и четири месеца на поста на Валентин Радев му се наложи да се бори с разбивачи на банкомати, бегълци от пандиза, недоволни синдикати и непрекъснати течове през „ най-добре защитаваната сухопътна граница на Европейския съюз”, оповестява " Дарик ".

След себе си Радев оставя министерство, което по думите му вървяло в положителна посока, а някои от най-големите му проблеми си останаха съвсем позволени. Един от първите и най-големи проблеми, които преследваха Валентин Радев през целия му мандат, бяха разбивачите на банкомати. Първоначално той откри пропуски в работата им: " Бързо се учат нашите нарушители. Мога да кажа дори, че те не го вършат вярно. Няма да ги учим по какъв начин става това, само че към този момент виждам, че се учат. Мисля, че бързо ще се оправим с тези, които разрушават по този метод. И ние би трябвало да го създадем по-трудно и даже невероятно, несъмнено ". Впоследствие Радев съзря обръщение в непрекъснатите кражби: " Те и предишния път взривиха. Видят ли празник, вършат нещо. Забележете, че те даже парите не са взели. Взривили са го, само че не са стигнали до парите. Или са някакви, които са некомпетентни и не желая да ги изучавам, по-добре да си останат такива. Като че ли някакъв знак! "

Ексклузивно и първо в БЛИЦ: И тримата министри са подали оставките си, Борисов ще ги одобри

Взривените банкомати скоро бяха изместени от непрекъснатите бягства от пандиза. На въпрос за избягали пандизчии дали съгласно него към момента са в страната? ", Валентин Радев дава отговор по този начин: " Не мога да мисля. Дали са у на сили не, доста бързо заградихме, дори в София ще ги хванем ".

Междувременно вътрешният министър се сблъска и с непрекъснати течове през границата. През март съвсем цялостен аероплан с пасажери от Франция мина Летище " София " без никаква инспекция: " Звучи доста наивно. Единият отишъл да пуши, другият отишъл да се храни. Как по този начин седем плюс двама, плюс един.... Колко станаха? Девет души ги няма там и отворили две от малките врати. Тоя случай е едно петънце, което би трябвало да почистим бързо и да потвърдим на нашите сътрудници, че ние продължаваме както и до момента да охраняваме границите на Европейски Съюз ". Междувременно на Радев му се постановяваше да показва и проблемите в системата на Министерство на вътрешните работи: " Едно от слабите звена е издирваческата активност. Те сами го споделят. Аз ги питах: вдигнете си ръката, кой от вас тук е като мен пенсионер? Има ли някой с опит? И единствено един подвигна ръка от цялото районно ръководство ".
Трима министри подадоха оставки поради тежката злополука с полетялия в бездна рейс край Своге, при която починаха 17 души, а други 21 бяха ранени. Това са Министерство на вътрешните работи шефът Валентин Радев, строителният министър Николай Нанков и сътрудника им Ивайло Московски, отговарящ за превоза. По-късно през днешния ден министър председателят удостовери пред „ Монитор “, че е приел оставките, оповестява " Монитор "
За решението тримата да подадат оставки оповестиха самите Радев и Нанков след среща в Министерски съвет при премиера Бойко Борисов, като прецизираха, че Московски отсъствал на нея, защото бил в болнични.
Нанков увери, че още в неделя с сътрудниците му са имали подготвеност да подадат оставки и да понесат политическата отговорност за случая. Той дефинира дейностите им като персонален акт и увери, че оставките не са поискани от премиера. От думите на Радев пък стана ясно, че те са се забавили с към пет дни, защото са били нужни няколко дни за предаване на всички свързани с трагичния случай документи на следствието и прокуратурата. „ Така се разбрахме и с премиера, да предадем всичко на следствието, на прокуратурата и както той през днешния ден ни сподели: „ Стига толкоз. Това е денят. Каквото можехте, помогнахте. Дадохте всички материали. Донесете оставките! “ и ние дойдохме и ги депозирахме “, съобщи Радев.

Валентин Радев и Николай Нанков разкриха по какъв начин са взели решението да подадат оставки
„ Така постъпваме в партия ГЕРБ и носим политическа отговорност “, сподели от своя страна още Министерство на вътрешните работи шефът. Той обаче побърза да посочи, че министрите са подали оставки без да имат лична виновност за случилото се. Въпреки това Радев позволи, че въпреки всичко не са се справили задоволително добре като ръководители на съответните ведомства, откакто не са съумели да предотвратят случай като този край Своге, въпреки че от Министерство на вътрешните работи били подали 7 сигнала към общината и останалите способени органи за този сектор от пътя. Въпреки това Радев акцентира, че броят на жертвите по пътищата в последните години е бил понижен на половина. Министърът сподели също по този начин, че мислите му сега са ориентирани напълно към потърпевшите при случая.
Нанков на собствен ред изясни, че казусът може би се крие в координацията сред ведомствата, която не била на нужното равнище. По думите му в случай че имало всекидневен и засилен надзор по съблюдаване на рестриктивните мерки на скоростта по пътя, то може би нямало да се стигне до тази покруса. Той увери, че с сътрудниците му ще продължат да спомагат на следствието.

Време разделно! Валери Симеонов заприказва за излизане от държавното управление
Тримата министри в оставка ще останат на постовете си, до момента в който Борисов не откри техни наследници. Самите рокади, които са втори в кабинета " Борисов 3 ", откакто Борисов смени здравния министър Николай Петров с Кирил Ананиев, най-вероятно ще се гласоподават от Народно събрание идната седмица.
Първа допустима дата за това е 4 септември, когато Народното събрание има изключително съвещание. То към този момент има гласуван дневен ред, само че в него могат да се вършат промени. Следващата дата е 5 септември, когато е първото постоянно съвещание на Народно събрание след депутатската почивка. Всичко обаче зависи от това по кое време предложенията за смени във властта ще бъдат импортирани от Борисов в деловодството на Народното събрание. Практиката демонстрира, че с едно общо решение на Народно събрание се освобождават досегашните министри и се назначават новите. Това значи, че в случай че гласуването е идната седмица, то Борисов би трябвало да е подготвен с номинациите в границите на идващите 3-4 дни.
Най-вероятно Радев, Нанков и Московски ще останат в Народно събрание, откакто се завърнат зад депутатските си банки, които освободиха преди да бъдат определени за министри, стана ясно още от изказванията на Радев и Нанков в Министерски съвет. Ако това се случи, депутатите Ралица Добрева от Плевен, Йорданка Фикирлийска, влезнала с листата от София, и Калин Василев от Ловеч ще се разделят с местата си в Народното събрание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР