Днес ще ви предложим една рецепта, с която без никакво

...
Днес ще ви предложим една рецепта, с която без никакво
Коментари Харесай

Кекс Шехерезада няма грешка: С този сладкиш ще изпълните желанието и на най-претенциозните си гости

Днес ще ви предложим една рецепта, с която без никакво подозрение ще се превърнете в звездата на вечерта. Кекс Шехерезада – не е инцидентно, че за него споделят, че е обичаният на арабските принцове и принцеси. Със сигурност ще се трансформира в обичано лакомство и на вашата софра. Ето и нужните артикули: 2 и 1/2 чаени чаши брашно, 1 чаена лъжичка сода, 1/2 кг цедено кисело мляко, 1/2 чаена чаша пудра захар, ¾ чаени чаши олио, 100 грама стафиди, 4 чаени лъжички захаросани портокалови кори, 1 чаена лъжичка лимонови кори, 4 ванилии, по щипка канела, джинджифил, карамфил и кардамом (фино смлени), 100 г едро счукани ядки (бадеми, лешници и орехи), 20 мл ликьор Амарето или ягодов ликьор, сладко от смокини или ягоди – единствено плодовете, черен шоколад – по избор, за сиропа – 1 чаена чаша захар, 2 чаени чаши вода.

Първо разбийте добре киселото мляко със содата, пудрата захар, олиото и ликьора, до момента в който се получи еднородна примес. Оставете настрани. В различен съд смесете сухите съставки – пресятото брашно и подправките (канела, джинджифил, карамфил и кардамом).
Постепенно добавяйте от сухата в мократа примес, като бъркате непрестанно. Накрая прибавете портокаловите и лимоновите кори, стафидите и плодовете от сладкото. Изсипете във форма за кекс и печете на 180 градуса за към 40 минути до подготвеност – използвайте остарелия трик с съчка за зъби, с цел да разберете по кое време е подготвен кексът.
Идва ред и на сиропа.

Внимание! Добре е за сладкиша един от съставените елементи (кекс и сироп) да е парещ, а другият – леден. Затова може би е по-добра концепция да приготвите сиропа от предната вечер и да го оставите в хладилника. Просто кипнете водата и разтворете в нея захарта. Когато кексът е подготвен го извадете от фурната, отново благодарение на съчка за зъби го надупчете тук-там и го оставете да почине десетина минути. След това го полейте със сиропа. По предпочитание – изчакайте сладкишът да изстине изцяло и настържете откоре черен шоколад.
Това е!
Добър вкус!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР