Днес ще стане ясно кои ще са двете тенисистки, които

...
Днес ще стане ясно кои ще са двете тенисистки, които
Коментари Харесай

Полуфинални битки при жените: Какво ни очаква в четвъртък


Днес ще стане ясно кои ще са двете тенисистки, които ще се изправят една против друга в съботната борба за купата на US Open. До предпоследната фаза на шампионата доближиха три от шестте топ сложени, както и една участничка, която надали някой щеше да смята за претендентка единствено преди няколко седмици. Програмата стартира в 02:00, а ето какво ще ни предложи тя:

Онс Жабур – Каролин Гарсия

Онс Жабур доближи до втория си следващ полуфинал на Големия шлем откакто прекъсна стремежа на Айла Томлянович, надделявайки с 6-4, 7-6(4). Тунизийката обаче изпита компликации, като изоставаше с 3-5 във втората част. Макар да загуби единствено един сет от началото на шампионата, пътят на международната №5 въобще не бе толкоз лек, колкото наподобява на пръв взор.

Жабур загуби първия сет против Шелби Роджърс, след което стартира неубедително мачовете против Вероника Кудерметова и Елизабет Мандлик, като изоставаше надлежно с 2-5 и 1-3 в откриващата част. Въпреки това обаче петата сложена стана първата арабска тенисистка с полуфинал на US Open, откакто преди този момент не бе достигала до втората седмица в Ню Йорк.

От своя страна Каролин Гарсия ще играе на дебютния си „ мейджър “ полуфинал, откакто прекъсна серията си от две следващи загуби против Кори Гоф и в профил американката след 6-3, 6-4. Това бе първият мач от началото на шампионата, в който французойката даде повече от шест гейма, което е още един знак за отличната форма, в която се намира.

При възможна победа през днешния ден Гарсия ще стане едвам втората французойка, достигала до финала в Ню Йорк, след Мери Пиърс през 2005 година Тя е и едвам третата представителка на своята татковина, класирала се на полуфинал в шампионата, откакто Амели Моресмо го направи на два пъти (2002 и 2006).

Последните три месеца бяха отлични за Гарсия, която завоюва купите в Бад Хомбург, Варшава и Синсинати, като в този интервал записа четири победи над тенисистки от Топ 10, в това число над международната №1 Ига Швьонтек. В началото на юни французойката бе отвън първите 70 в ранглистата и не бе играла край от три години, само че по-късно завоюва 31 от 35-те си мача, като понастоящем е в серия от 13 следващи победи.

До момента Жабур води с 2-0 в съперничеството си с Гарсия, като и двата мача бяха на шампионат от Големия шлем – на US Open 2019 и Australian Open 2020.

Ига Швьонтек – Арина Сабаленка

Мачът сред Ига Швьонтек и Джесика Пегула несъмнено бе необикновен, като двете съпернички осъществиха общо 13 пробива. Световната №1 изоставаше с брейк в първия сет, след което пропусна две благоприятни условия да сервира за втория, преди в последна сметка да се наложи с 6-3, 7-6(4).

Това бе осма поредна победа на Швьонтек против тенисистки от Топ 10, а идният полуфинал ще бъде неин четвърти на Големия шлем, като салдото ѝ в тези дуели е 2-1. След като се трансформира в първата полякиня, класирала се измежду най-хубавите четири в Ню Йорк, в този момент тя има опцията да стане първата №1 достигнала до финала след Серина Уилямс (2013-2014) и Виктория Азаренка (2012).

След загубата си от Даниел Колинс на Australian Open Швьонтек записа шест следващи извоювани полуфинала, като във всеки от тези случаи след това триумфираше с купата.

Междувременно Сабаленка ще играе на втория си следващ полуфинал на US Open откакто в профил някогашната лидерка в ранглистата и финалистка в Ню Йорк през 2016 година Каролина Плишкова. Това обаче изглеждаше малко евентуално при идването ѝ в „ Голямата ябълка “ защото белорускинята несъмнено не се любува на най-хубавия си сезон, а проблемите ѝ със сервиса и големият брой двойни неточности станаха пословични. Преди US Open Сабаленка записа повече от три следващи победи единствено един път – на WTA 250 шампионата в Хертогенбош.

Историята обаче можеше да е доста по-различна, защото Сабаленка изоставаше с 2-6, 1-5 против Кая Канепи във втори кръг, само че съумя да реализира зрелищен поврат, откакто избави два мачбола, а след това ѝ се наложи да наваксва сет пасив и против Даниел Колинс на осминафинала.

Предходните два „ мейджър “ полуфинала на Сабаленка приключиха с неприятни загуби. Наминалогодишния Уимбълдън тя загуби с със 7-5, 4-6, 4-6 от Каролина Плишкова, като не стигна до нито един брейкпойнт в последните два сета, а два месеца по-късно отстъпи пред Лейла Фернандес в Ню Йорк (6-7, 6-4, 4-6) след кто пропусна сетбол в първия сет.

Сабаленка се е изправяла против настояща №1 осем пъти и е спечелила два от тези конфликти. И двете победи бяха против Ашли Барти – във Вухан през 2019 и в Мадрид през 2021 година

Това ще бъде пети мач сред Швьонтек и Сабаленка, като досега салдото е 3-1 в интерес на полякинята. Белорускинята надви с 2-6, 6-2, 7-5 в груповата фаза на Финалите през предишния сезон, само че по-късно Швьонтек записа чисти победи в Доха, Щутгарт и Рим.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР