Днес ще обсъдим същността, причините, диагностиката и лечението на аменорея

...
Днес ще обсъдим същността, причините, диагностиката и лечението на аменорея
Коментари Харесай

Д-р Мариана Москова обясни пред в. "ДОКТОР" цялата истина за проблемите при менструация и липсата на такава

Днес ще обсъдим същността, аргументите, диагностиката и лекуването на аменорея през пубертета. Д-р Мариана Москова, експерт по детска ендокринология и заболявания на обмяната, коментира за какво и по кое време родителите на младите девойки с нарушавания и проблеми в менструалния цикъл би трябвало да се съветват със експерт.

И разяснява, че доста рано настъпилата менструация - преди 8-годишна възраст, изисква консултация със експерт по детска ендокринология. Но по-тревожно е, когато менструацията закъснява.

Средната възраст на менархе (така се назовава първата менструация) е 12,4 година на момичето и нормално се случва 2-3 години след началото на развиването на гръдните жлези.

Аменореята е първична, когато липсва менархе в тази възраст, в която 95-98% от девойките към този момент имат мензис. За гранична точка за установяване на първична аменорея се приема възрастта 15 години, защото на тази възраст 98% от девойките към този момент са получили първа менструация (менархе).

Ако на 13-годишна възраст гърдите към момента не се развиват, а също по този начин липсва окосмяване, това е сигнал за закъснение на пубертетното развиване като цяло. През първите две години след менархе е допустимо циклите да не са постоянни, без това да е патология.

Цялата истина за неналичието и проблеми с менструацията четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР