Днес ще научим за подвига на Нели Блай – жената,

...
Днес ще научим за подвига на Нели Блай – жената,
Коментари Харесай

Смелата Нели Блай и приключението й в лудницата

Днес ще научим за подвига на Нели Блай – дамата, която по лична воля постъпи в лудница, с цел да може да разкрие ужасните неща, които се случва вътре.

Елизабет Кокран Сийман е родена през 1864 година и е считана за най-непокорната от петнайсетте деца в фамилията си. Фамилията й изпада в съществени финансови усложнения откакто татко й умира, когато тя е единствено на 6 годинки. По това време не се чака дамите да работят кой знае какво и по тази причина беше мъчно на майка й да си откри задоволително доходоносна работа, с цел да устоя всички.

 Nellie Bly3

Елизабет Кокран Сийман

Когато Елизабет е на 15 години, взема решение да отиде да учи за учителка. За страдание обаче няма задоволително пари, с цел да продължи след първия учебен срок и се връща вкъщи при майка си в Питсбърг. Нямаше доста варианти и там – тя оказва помощ на управлението на интернат, само че работа на цялостен работен ден е мъчно да се откри.

Вероятно проявявайки онази „ непокорна “ жила, която родителите й бяха разкрили в нея като дете, Елизабет написа писмо до вестника по отношение на обидните публикации. Редакцията в действителност харесва обилната природа и качеството на писане, показани в писмото й и я наемат като създател, давайки й псевдонима „ Нели Блай “.

Първата й публикация е за компликациите, с които се сблъскват бедните работещи дами, само че вестникът упорства да се концентрира върху по-женски тематики. Нели обаче не се интересува да написа за модата и скоро се отхвърля от писането и се насочи към Ню Йорк, където ще направи и огромния си пробив.

Те желаеха да знаят какво се случва зад вратите на зданието и усмивките на облечени в бяло медицински сестри и Нели споделя това любознание. Редакторът й не съумява да й предложил изключително стабилен проект по какъв начин ще я изкара от институцията, откакто наблюденията й приключат, само че дава обещание, че това въпреки всичко ще стане по някакъв метод. Задачата на Нели е елементарна: „ Напиши нещата по този начин, както ги завариш, положителни или неприятни. “

 Nellie Bly-Mad-House-07

Нели Блай, преглеждана от психиатър

Но първо, Нели трябваше да бъде призната, което означаваше, че трябваше да се прави на психологично болна. Тя реши да се показа като оскъдно момиче под името Нели Браун, което търси работа във „ Временния дом за дами “. Там стартира да се държи като „ луда “ в опит да я одобряват. Тя сподели, че се опасява от другите дами, приказва неразбираемо и прекара първата си нощ, вперила взор в една стена. Блай споделя, че друга жена от вкъщи сънува призрачен сън, че луда Нели потегля към нея с нож – проектът й очевидно работеше.

Персоналът в последна сметка вика полиция да отведат Нели. Тя е изправена пред арбитър Дъфи, който вика доктор, който да я прегледа. Така Нели Блай беше оповестена за луда. По-късно е прегледана от втори медицински специалист, който споделя:

Тъй като приемането й притегли малко медийно внимание, едно от най-големите терзания на Нели беше, че някой кореспондент ще пристигна, с цел да разбере повече за нея, тъй като „ в случай че има някой, който може да разгадае тайнственост, това е кореспондент “.

Блай реши да спре да се преструва и да се държи обикновено, незабавно щом идва на острова. Сестрите едвам виждат смяната. Тя означи, че „ колкото по-нормално говорех и се държах, за толкоз по-лудa ме смятаха “.

Животът в лудницата, открива скоро Нели, не беше подобаващ даже за в действителност лудите. Тя е подложена на обливане с ледена вода, спане на студено, вербален и физически тормоз от медицинските сестри, изолираност и боязън да не избухне пожар, тъй като вратите се заключваха самостоятелно, а прозорците бяха заградени, тъй че в случай че избухне пожар, евентуално множеството от пациентите ще умрат.

Блай прекара в „ лечебното “ заведение единствено 10, само че жестоки дни, след които споделя:

Към края на престоя си Блай притиска лекарите да й дадат отговори. Как можеха да дефинират дали една жена е луда или не, в случай че не я изслушат? Тя настоя да й се направи цялостен обзор, с цел да се убедят, че е здрава, само че лекарите я подценяват, мислейки, че ги лъже. Блай по-късно написа: „ заведението на остров Блекуел е човешки капан за плъхове – елементарно е да влезеш, само че един път там е невероятно да излезеш “.

За нейно благополучие, редакторът й съблюдава обещанието си да я измъкне и след 10 дни в лудницата тя към този момент е на път за Ню Йорк. Първата част от нейния материал за изискванията в Блекуел беше оповестена няколко дни по-късно. Читателите бяха ужасени, а Блай се трансформира в звезда, хвалена за храбростта си по време на престоя си в лечебното заведение.

Лекарите и медицинските сестри, несъмнено, бяха цялостни с оправдания, които обаче не бяха взети под внимание. Историята на журналистката съумява да наложи доста промени – малко по-малко от 1 милион $ бяха дадени на Министерството на публичните благотворителни действия и лечебни заведения (около 25 милиона $ днес) вследствие на нейното изследване, което разреши по-добри и по-безопасни условия и по-добро лекуване на пациентите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР