Днес се сбогуваме с големия български писател акад. Антон Дончев,

...
Днес се сбогуваме с големия български писател акад. Антон Дончев,
Коментари Харесай

Днес се сбогуваме с големия български писател акад. Антон Дончев

Днес се сбогуваме с огромния български публицист акад. Антон Дончев, който си отиде на 20 октомври. 

Между 10:00 до 13:00 ч. в Българската академия на науките ще се състои поклонението пред тленните му остатъци. Във фоайето на Академията ще бъде сложена книга за изявление на съболезнования в негова памет.

Той е роден на 14 септември 1930 година в Бургас. През 1948 година приключва гимназия във Велико Търново, а през 1953 година – " право " в СУ " Св. Климент Охридски ".

Първите литературни опити на акад. Дончев датират още от юношеските години. Влечението му към литературата надвива, даже когато става млад правист. Отказва се от влиятелния пост на великотърновски арбитър и се заема с писане.

Следват години на работа като редактор, публицист, сценарист и създател, създател на десетки разкази, публикации, детски книги, сюжети за филми и телевизионни сериали.

От сюжети на Антон Дончев са филмите " Калоян ", " Глутницата ", " От другата страна на огледалото ", петсерийния " Завръщане от Рим ", сниман с присъединяване на Италия, шестсерийния " Милионите на Привалов ", сниман с присъединяване на Германска федерална република и Германска демократична република и популярният филм " Време разделно ", с който Антон Дончев реализира интернационална и национална известност.

Първата книга с името на Антон Дончев е " Пробуждане ", написана на 25-годишна възраст в съавторство. Влечението към исторически романи е негова орис.

Следва " Сказание за времето на Самуила ", претърпяла 8 издания и над 500 000 екземпляра.

" Време разделно " – романът, който непроменяемо се свързва с името на Антон Дончев, се ражда на един креативен мирис, за малко повече от месец, когато младият създател е на 33 години. Романът е неведнъж издаван и международно прочут. Междувременно се раждат четиритомника " Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жрецът Терес ", която той основава и изстрадва като създател в продължение на 13 години, както и поредност от романи като " Девет лица на индивида ", " Николай Рьорих ", " Странният рицар на свещената книга ", " Легенда за двете съкровища ", " Трите живота на Кракра ", " Сказания за Александър Македонски ".

Романи, в които акад. Дончев показва историята през погледа на съвременник, съпреживява полезностите, които сближават хората от предишното и през днешния ден. В книгите му има доста фактология, митология, история, народопсихология и други области на познанието, минали през мъдростта и мисълта на писателя, през креативните импулси и безредици. Това творчество ни дава право да преглеждаме акад. Антон Дончев като патриарх на актуалната българска литература.

През 2000 година Антон Дончев е определен за учен на Българската академия на науките.

През годините акад. Дончев е получавал голям брой награди и оценки, сред които: премията за балканска литература " Балканика ", медал " Стара планина " първа степен, Голямата премия на Софийския университет за литература и почетния знак на синя лента, Националната литературна премия " Йордан Йовков " за 2005 година, Доктор хонорис идея на УНИБИТ, Орден " Св. Св. Кирил и Методий " – огърлие за значими достижения в културата и в чест на неговата 80-годишнина, Доктор хонорис идея на Бургаския свободен университет, Държавната премия " Св. Паисий Хилендарски " и други

С кончината на акад. Антон Дончев Българската академия на науките, българският народ и българската просвета изгубиха един от най-видните си представители и извънредно заслужен човек.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР