Днес се навършват 85 години от рождението на именитата българска

...
Днес се навършват 85 години от рождението на именитата българска
Коментари Харесай

Спомен за голямата Невена Коканова

Днес се навършват 85 години от рождението на именитата българска актриса Невена Коканова. Тя е родена на 12 декември 1938 година в Дупница. Кариерата ѝ стартира през 1957 година, когато изиграва роля във кино лентата „ Години за обич “ и влиза в трупата на Ямболския трагичен спектакъл.

През годините Коканова се превъплъщава в десетки функции, като пресъздава едни от най-запомнящите се женски облици в българското кино. Сред тях са Ирина от екранизацията на романа „ Тютюн “ (1962), Лиза от „ Крадецът на праскови “ (1964), Неда от „ Отклонение “ (1967), Герда от „ С мирис на бадеми “ (1967), Тинка от „ Момчето си отива “ (1972) и други

Театралните функции на актрисата са свързани със сцените на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “ в Габрово, Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ в Русе, Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “ и столичния Театър 199.

Невена Коканова се омъжва за известния български режисьор Любомир Шарланджиев (1931-1979 г.). Има щерка – Теодора.

„ Докато имам разум в главата и се усещам здрава, смисълът на моя живот ще бъде театърът. Киното е различен свят, в който би могъл да съществуваш или не, там работят други правила и закони на използването на един създател. За мен театърът е всичко и той осмисля живота ми “, споделя Невена Коканова в изявление за списание „ Паралели “ през 1991 година.

На 3 юни 2000 година тя умира в някогашната държавна болница от нелечимо хронично заболяване. Изпратена е с продължителни овации като след театър след опелото в църквата „ Свети Седмочисленици “. Около 3000 души се покланят пред паметта на огромната Невена Коканова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР