Днес се навършват 24 години от клането в Сребреница, най-

...
Днес се навършват 24 години от клането в Сребреница, най-
Коментари Харесай

24 години от клането в Сребреница

Днес се навършват 24 години от клането в Сребреница, най- тежкото закононарушение в Европа след края на Втората международна война.

В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 година, силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, разгласен за предпазена от Организация на обединените нации зона, като заровиха телата им в всеобщи гробове. Това всеобщо изтребване, прието за геноцид от интернационалното правораздаване, е най-

Всяка година на 11 юли в Мемориалния център Поточари се провежда възпоменателна гала за жертвите на клането. Днес ще бъдат заровени 33 новоидентифицирани жертви, открити в всеобщи гробове и разпознати с ДНК разбор.

В гробищата на Мемориалния център до момента са заровени останките на 6610 жертви. Издирват се още над 1000 изчезнали поданици на Сребреница.

Досега Международният арбитражен съд в Хага, Съдът на Босна и Херцеговина и съдилищата в Сърбия и Хърватия са осъдили общо 47 души на над 700 години затвор, издали са 4 доживотни присъди за геноцид, закононарушения против човечеството и други закононарушения в Сребреница.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР